Hlavní obsah

Bitvy na chvostu jsou o hlavě. Nikdo neuhne, byť jsem rychlejší, popisuje záludnosti návratu Cink

Praha

Alpské velikány by dost možná zdolával Ondřej Cink během nadcházejícího víkendu při vrcholícím Giro d´Italia, kdyby se na podzim loňského roku neodhodlal k druhému přestupu během dvou let a nevrátil se ze silniční cyklistiky do světa horských kol. I proto absolvuje při nadcházejícího víkendu start v Novém Městě na Moravě při třetím díle SP v cross country.

Foto: Michal Červený

Biker Ondřej Cink během druhého dílu seriálu SP v německém Albstadtu.

Článek

„Občas mi píšou lidi, že jsem udělal krok zpátky, ale ze strany fanoušků převažovaly ohlasy schvalující můj návrat do biků. Hlavní však byl můj pocit. A já se chtěl vrátit na horská kola," říká borec, který zažil hned v premiérové sezóně na silnici Tour de France. „Jenže silnice mě nenaplňovala. Kdyby mi šlo o finance, zůstal bych. Ale nedělám cyklistiku jen pro peníze."

I zkušenost z nejslavnějšího závodu světa v dresu Bahrajn-Merida jej přiměla k návratu do světa, který důvěrně zná. Na biku se dvakrát kvalifikoval na olympijské hry, byl třetí na mistrovství světa. V barvách stáje Primaflor Mondraker Rotor se snaží prodrat zpět na výsluní. „Za ten rok, kdy jsem v seriálu chyběl, se závody trochu zrychlily. Je potřeba si zvykat na intenzitu. Ale dostávám se do toho," ujišťuje Cink.

Vlivem roční absence přišel o dobrou startovní pozici, a tak se při každém závodě musí drát z chvostu startovního pole přes pomalejší soupeře. „Jsem si vědom, že dokud nebudu mít startovní pozici, do boje o první pětku se nedostanu. Jde o velkou nevýhodu. Závody jsou teď hodně o psychice. Když člověk vyráží z předních pozic, jedou nohy jinak. Když jsem vzadu, je výkon o hlavě, protože musím jet celou dobu s vědomím, že nebojuji o vítězství, ale jen o body budující startovní pozici," popisuje rozpoložení při závodech Cink.

Už stačil poznat, že velká převaha nad řadou soupeřů startujících po jeho boku nic neznamená. „Na velké části okruhů se moc předjíždět nedá. A když na někoho houknu, stejně nikdo neuhne, byť ví, že jsem rychlejší a výkonnost je jinde," krčí smířlivě rameny Cink.

Právě závod v Novém Městě na Moravě má jako první vrchol sezóny. „Všechno jsem směřoval v tréninku k Vysočině," přitakává Cink. Před domácími fanoušky se chce ukázat. Právě kvůli lidem připravil vlastní doplňky oblečení, které se budou prodávat přímo v areálu závodiště.

„Chci lidem dělat radost a odměňovat je za jejich přízeň i jinak než jen výsledky. Zvláště v letošní sezóně, protože i sám si uvědomuji, že je třeba hlavně trpělivost. Bude trvat, než se prokoušu do míst, kam patřím," usmívá se Cink.

V úvodu sezóny se hodně trápil i s materiálem. Celoodpružené kolo dostal až v průběhu dubna. „Jsem v novém týmu, pořád ladíme drobnosti. I proto se těším na příští rok, kdy už bych měl mít lepší pozici na startu a všechno bude dokonale klapat i v rámci týmu," vypravuje rodák z Rokycan, jenž si po návratu do světa horských kol musí zvykat i na odlišné zázemí ve srovnání se silniční cyklistikou.

„Minulý rok jsem měl vše nachystané, nemusel řešit kolo ani nic dalšího. Je to samozřejmě komfortnější. Teď při menších závodech musím spoléhat na sebe, kamarády nebo reprezentační zázemí. Ale jdu po cestě, kterou jsem si vybral," nevymlouvá se Cink před víkendovým závodem SP v Novém Městě na Moravě.

Reklama