Hlavní obsah

Dopingová aféra ve Španělsku uvízla na mrtvém bodě

MADRID

Vyšetřování dopingové aféry ve Španělsku, do níž je zapletena především řada špičkových cyklistů, uvázlo na mrtvém bodě. Podle španělského deníku El Mundo se objevila série právních námitek, které mohou v konečném důsledku zmařit potrestání viníků. Skandál týkající se také Jana Ullricha a Ivana Bassa vypukl krátce před startem letošní Tour de France, kterou připravil o řadu hvězd.

Článek

Španělská rozhlasová stanice Cadena Ser dva dny před startem Tour zveřejnila jména nejznámějších z 58 podezřelých. Krátce na to se dostala na veřejnost kompletní listina podezřelých a všichni zúčastnění byli vyloučeni ze slavného etapového závodu.

Jména byla odhalena na základě kódů, kterými byly zašifrované záznamy sportovních lékařů Eufemiana Fuentese a Josého Merina Batrese. Oba byli již v květnu zatčeni v rámci rozsáhlé razie proti dopingu, při níž policie zadržela steroidy, hormony a další zakázané látky.

Podle El Munda může vyšetřování vyznít do ztracena kvůli právním kličkám ze strany některých podezřelých. Například cyklisté z bývalého týmu Liberty Seguros, v jehož barvách jezdili i Jan Hruška a René Andrle, kritizují Španělskou cyklistickou federaci za zveřejnění utajovaných informací a zničení pověsti.

Další právníci podle listu tvrdí, že důkazy mohou být použity jen v soudním sporu, nikoliv v disciplinárním řízení na sportovním poli. El Mundo soudí, že právě to byl důvod, proč Italský olympijský výbor nedávno stáhl obvinění proti Bassovi.

Reklama

Související témata: