Hlavní obsah

Druhá medaile je bonus, radoval se kanoista Fuksa

Mingačevir

Kanoista Martin Fuksa zakončil i svoji druhou disciplínu na Evropských hrách ziskem cenného kovu. V pondělí se stal prvním medailistou české výpravy, dnes ke stříbru z kilometrového závodu přidal bronz na sprinterské dvoustovce.

Foto: David Taneček, ČTK

Kanoista Martin Fuksa během závodu na Evropských hrách.

Článek

"Třetí místo je naprostá paráda," radoval se Fuksa. "Měl jsem suprový start a tím jsem si na začátku hodně pomohl. Doufal jsem, že to udržím, ale že z toho bude nakonec třetí místo, to jsem netušil. V závěru jsem ještě vypadl (z lodě) a hlavou mi proběhlo, že tím jsem si to zkazil," řekl kanoista, který ještě v první verzi výsledků na třetím místě nefiguroval.

Nakonec ale čtvrtého Andreje Krajtora z Ruska porazil o 11 tisícin. Že má medaili, netušil ani sám, když jej přivezli do cíle. "Trochu mě ale štve, že čtvrtý je zrovna on. Je letošní mistr Evropy z Račic a jsme s Andrejem velcí kamarádi. Je jen o rok starší, závodili jsme proti sobě i v juniorech. Zrovna s ním bych si přál stát na stupních vítězů," přiznal dvaadvacetiletý český reprezentant, který byl v květnu v Račicích na této trati čtvrtý.

Že z kanoe vypadl, to bylo podle něj důsledkem toho, že dal do finiše vše. "Těsně před cílem jsme vypadl, tak jsem se to kopnutím snažil dohnat. S Martinem Doktorem a taťkou jsme konzultovali, kde je cíl, to jsem věděl. Že jsem spadl do vody, mi vůbec nevadí. Občas se to stává," pousmál se Fuksa.

Dvě medaile nečekal

Český reprezentant byl jediným singlkanoistou, který se probojoval do finále na 1000 i 200 metrů. "Jak je těžké prosadit se mezi specialisty? Jak vidíte, tak až tak těžké to zase není. Dvoustovka je ale hlavně o tom, jak to člověku sedne. Mně sedlo semifinále, a kdybych jel ve finále jako v semifinále, tak věřím tomu, že třetí místo mám pevnější," podotkl člen pražské Dukly.

Domů se každopádně vrátí se dvěma medailemi a označil to za překvapení. "To je krása, fakt jsem to nečekal. Doufal jsem, že jedna na kilometr by tam mohla spadnout, to se povedlo. Dvoustovka je bonus a bonus s medailí je paráda," radoval se Fuksa. Vedle finiše si pochvaloval rychlý start. "Fakt se mi povedl. Risknul jsem to a povedlo se to, až mě překvapilo, že jsem to takhle vychytal," líčil Fuksa.

Žádné velké oslavy úspěchů z kanálu v Mingačeviru ale nechystá. "Spíš si je všechny nechávám na konec sezony, o to budou větší. Jsem teď v závodním období, nechci se ničím rozptylovat, když to mám takhle rozjeté. Chci dál sbírat medaile," řekl Fuksa, jehož nyní čeká start na mistrovství světa do 23 let na konci července a v srpnu poté seniorský světový šampionát v Itálii, který bude zároveň kvalifikací na olympijské hry v Riu. "Takže to teď bude hlavně samý trénink," dodal.

Reklama

Související témata: