Hlavní obsah

Dumbauskaiteová, Povilaityteová - Řeháčková, Gálová 2:0Bechvolejbalistky Řeháčková s Gálovou skončily v Baku páté

Baku

Plážové volejbalistky Karolína Řeháčková a Eliška Gálová obsadily na Evropských hrách v Baku dělené páté místo. Jejich pouť turnajem dnes skončila ve čtvrtfinále, v němž je porazila 2:0 litevská dvojice Ieva Dumbauskaiteová, Monika Povilaityteová.

Foto: David Taneček, ČTK

České plážové volejbalistky Eliška Galová (vlevo) a Karolína Řeháčková.

Článek

Český pár v prvním setu promarnil vedení 8:4, soupeřky rozhodly o zisku první sady sérií sedmi vyhraných míčů od stavu 12:13. Po vítězství 21:17 měly litevské mistryně světa do 19 let z roku 2012 a loňské finalistky MS do 21 let druhou sadu pod kontrolou od samého počátku a dovolily českým volejbalistkám uhrát jen 14 míčů.

"Zápas rozhodl jejich dobrý servis. Nehrály úplně na esa, ale měly jsme s tím problémy. Ony se chytly a nenápadně nás upodávaly," řekla Řeháčková. "Měly i výškovou převahu, kterou jsme se snažily nahradit bojovností, ale dnes se nám to tolik nedařilo jako v jiných zápasech," doplnila Gálová.

Česká dvojice se dala dohromady speciálně pro Evropské hry, i proto byly s výsledkem na kurtech u Kaspického moře spokojené. "Když jsme sem jely, tak jsme takový výsledek nečekaly," přiznala Gálová. "Dělené páté místo je pro nás velký úspěch," řekla Řeháčková.

Mužské dvojice v osmifinále

Nejhůře deváté místo obsadí v plážovém volejbalu Robert Kufa s Janem Dumkem i Jan Hadrava s Přemyslem Kubalou. Oba páry nejprve zakončily boje v základních skupinách shodně porážkami 1:2, v prvním kole play off ale rovněž po třísetových bitvách a s nejmenším možným rozdílem skóre v tie breaku vybojovaly postup do osmifinále.

Hadrava s Kubalou otočili výsledek proti španělské dvojici Francisco Alfredo Marco, Christian García, třetí set vyhráli 15:13 a v sobotu se pokusí proklouznout do čtvrtfinále přes dosud neporažené Italy Alexe Ranghieriho s Enricem Rossim. Kufa s Dumkem udolali v rozhodující sadě řecký pár Georgios Kotsilianos, Nikos Zupanis 16:14 a jejich dalšími soupeři budou Švýcaři Alexei Strasser a Gabriel Kissling.

Favoritka Sýkorová skončila v kvalifikaci

Ve střelbě ze sportovní malorážky na 3x20 ran se Nikole Mazurové ani bronzové olympijské medailistce z Londýna Adéle Sýkorové nepodařilo uspět v kvalifikaci.

Sýkorová patřila k favoritkám, kvalifikaci začala výborně a po 20 ranách vleže jí patřila šestá příčka. Po položce vkleče ale vypadla z postupových pozic na 17. místo a po stojce skončila pětadvacátá. Dvacetiletá Mazurová se naopak posouvala vzhůru a nakonec obsadila 13. místo. Od finálové osmičky ji dělily dva body, Sýkorová ztratila na postup sedm bodů.

"Dala jsem tři osmičky, o kterých jsem vůbec nevěděla. Bylo to hodně těžké. Vleže, ze začátku, začal foukat vítr a já jsem se v tom ztratila. Než jsem se našla, tak mi to trvalo nějakých osm ran," řekla zklamaná Mazurová. "Jsou to jen dva body, jedna osmička. Spíše mě to mrzí proto, že o těch špatných nevím. Kdybych udělala chybu, o které vím, tak si řeknu: Dobře, stane se," dodala.

Sýkorová nastřílela ještě o pět bodů méně. "Jsem z toho trošku rozpačitá. Musím přijít na to, co se tady dělo, a vzít si z toho nějaké ponaučení. Ale nehroutím se z toho, život jde dál. Závodů ještě bude...," uvedla Sýkorová.

Nevyzpytatelné poryvy větru

Přestože v pátek v Baku na supermoderní střelnici nefoukal takový vítr jako o den dříve, české střelkyně podle reprezentačního kouče Vladislava Šaňáka doplatily na nevyzpytatelné poryvy větru.

"Hodně dobře jsem nezačala, mohlo by to být i lepší, ale výhoda byla, že jsem rány viděla. Věděla jsem o chybách vkleče, měla to pod kontrolou. Vleže jsem měla úseky, kdy jsem měla třeba tři rány v grupetu a nevěděla, proč tam jsou," řekla Sýkorová. Následně tak nevěděla, jak co upravovat. "No a vestoje jsem byla úplně ztracená. Byly tam dobře vystřelené rány, devítky, všechny naskládané v jednom místě, vyštelovala jsem to dioptrem - a byly zase úplně někde jinde," dodala.

Čeští reprezentanti Naim Ashhab a Martin Pelc postoupili do šestičlenného finále synchronních skoků na trampolíně. V kvalifikaci obsadili v konkurenci jedenácti dvojic páté místo.

Hned po úvodním zápase skončil turnaj i pro třetího boxera Daniela Táborského, který v kategorii nad 91 kg prohrál s Bělorusem Janem Sudzilovským. "Mrzí mě to, nebyl to úplně stoprocentní výkon. Ve druhém a třetím kole jsem malinko tuhnul. Možná se na mě podepsala nervozita z prvního velkého turnaje. Nevyšlo to, ale bylo to o kousek," řekl dvaadvacetiletý Táborský, který u všech rozhodčích prohrál v součtu kol 28:29.

Evropské hry v Baku:
Box:
Nad 91 kg - osmifinále:
Sudzilovskij (Běl.) - Táborský (ČR) 3:0
Moderní gymnastika:
Víceboj:
1. Kudrjavcevová 76,100
2. Mamunová (obě Rus.) 75,650
3. Stanjutová (Běl.) 73,100
Plážový volejbal:
Muži, skupina E:
Faiga, Hilman (Izr.) - Kubala, Hadrava (ČR) 2:1 (19, -20, 10)
Di Giantommaso, Thiercy (Fr.) - R. Kufa, Dumek (ČR) 2:1 (-17, 22, 8)
1. kolo play off:
Kufa, Dumek - Kotsilianos, Zupanis (Řec.) 2:1 (22, -17, 14)
Kubala, Hadrava - Marco, García (Šp.) 2:1 (-16, 15, 13)
Ženy, čtvrtfinále:
Dumbauskaiteová, Povilaityteová (Lit.) - Řeháčková, Gálová (ČR) 2:0 (17, 14)
Skoky do vody:
Muži, prkno 3 m synchro:
Molčanov, Nikolajev (Rus.) 324,69
2. Heatley, Haslam (Brit.) 286,05
3. Seidel, Herzog (Něm.) 284,22
Sportovní střelba:
Muži:
Dvojitý trap
Finále:
Fokejev (Rus.) - Bognár (Maď.) 29:26
O 3. místo:
Barilla (It.) - Löw (Něm.) 29:28.
Ženy:
Sportovní malorážka 3x20 ran:
1. Zublasingová (It.) 464,7
2. Brizeová (Fr.) 454,6
3. Hofmannová (Rak.) 443,2
v kvalifikaci 13. Mazurová
25. Sýkorová (obě ČR)
Stolní tenis:
Muži - dvouhra:
Finále:
Ovtcharov (Něm.) - Samsonov (Běl.) 4:3 (-10, -7, 9, 3, -9, 7, 8)
o 3. místo:
Lej Kchou (Ukr.) - Drinkhall (Brit.) 4:2 (-5, 7, 7, 5, -5, 20)
Ženy - dvouhra:
Finále:
Li Ťiao - Li Ťie (obě Niz.) 4:0 (11, 5, 10, 5)
O 3. místo:
Chou Mej Ling (Tur.) - Ódorová (SR) 4:1 (10, 10, 8, -11, 7)
Taekwondo:
Muži, nad 80 kg:
1. Isajev (Ázerb.)
2. Larin (Rus.)
3. Golec (Chorv.) a Ros (Šp.)
Ženy, nad 67 kg:
1. Epangueová (Fr.)
2. Mandičová (Srb.)
3. Ivanovová (Rus.) a Radošová (Chorv.)

Reklama

Související témata: