Hlavní obsah

Kubala s Hadravou na finále nedosáhli, v Baku urvali alespoň bronz

Aktualizováno

Čeští beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Jan Hadrava nestačili v semifinále Evropských her v Baku na lotyšský pár Martins Plavinš-Haralds Regžu. Prohráli 0:2 na sety. Vpodvečer vybojovali alespoň bronz, když porazili švýcarskou dvojici Alexei Strasser, Gabriel Kissling 21:17 a 21:15. Pro české barvy na této akci získali celkově pátou medaili.

Foto: David Taneček, ČTK

Plážoví volejbalisté Jan Hadrava (vlevo) a Přemysl Kubala s bronzovou medailí.

Článek
Fotogalerie

Kubala s Hadravou, které od sebe dělí 17 let, se prodrali na stupně vítězů z pozice náhradníků. V boji o třetí místo porazili švýcarskou dvojici Alexei Strasser, Gabriel Kissling 21:17 a 21:15.

"Jsem rád, že jsme to zvládli a máme bronz, který nám nikdo nevezme. Celý turnaj byl nepopsatelný zážitek a moc jsme si ho užili. Šli jsme do toho dravě, i když asi dva zápasy se nám nevydařily. Teď jsme ale ukázali, že jdeme na krev a i kdybychom tam měli umřít, tak budeme hrát do konce," řekl Hadrava.

Jedenačtyřicetiletý Kubala, nejstarší účastník turnaje, měl v jeho průběhu velké zdravotní problémy, nakonec ale však náročný program zvládl. "Nebylo jisté, zda zápasy dohrajeme a kdyžtak se ctí. To, že jsme se dostali do čtyřky, byl obrovský úspěch. Přáli jsme si ale, abychom to završili nějakým kovem. Abych v klidu mohl říct, že už jsem dosáhl maxima, a mohl kdykoliv jít do volejbalového důchodu," uvedl Kubala.

Čeští volejbalisté nejprve prohráli v semifinále s lotyšským párem Martins Plavinš, Haralds Regža 14:21 a 17:21, ale své účinkování v Baku zakončili vítězně. V duelu o bronz proti Švýcarům mnohem účinněji útočili a tlak si vytvořili i díky třem esům.

Sychra může pro ČR získat další medaili

O medaili chtěl bojovat i skeetař Jan Sychra, který z druhého místa postoupil do odpoledního šestičlenného semifinále. Tam mu však nevyšel rozstřel čtyř závodníků o postup do bojů o medaile, skončil tak pátý

V 46 letech nejstarší člen české výpravy se předtím vyrovnal i s nepříznivými povětrnostními podmínkami a v dvoudenní kvalifikaci jen dvakrát minul. Avšak v semifinále tak úspěšný nebyl.

„Měl jsem to hodně blízko, ještě blíže než na Světovém poháru v Al-Ajnu a na Kypru, ale prostě nemám štěstí. Chtěl jsem to v tom větru střelit rychle, aby to bylo na tutovku. Bylo to hop, nebo trop, bohužel to bylo trop," řekl Sychra. V 46 letech nejstarší člen české výpravy v Baku nezvládl rozstřel v této sezóně již potřetí.

Pelc a Ashhab jen s bramborou

Těsně pod stupni vítězů skončili Martin Pelc, Naim Ashhab, kteří obsadili v synchronizovaných skocích na trampolíně dvojic čtvrté místo. Medaile jim utekla o desetinu bodu. „Uniklo to o malinký kousek," litoval Pelc. „Je to vlastně pohled, nálada rozhodčího. Hrozně málo," doplnil Ashhab.

Přestože je pro české reprezentanty čtvrté místo úspěchem, po soutěži převládalo zklamání. „Sestava se nám povedla, utvořili jsme si osobní rekord, ale bohužel to nevyšlo," řekl Pelc. „Pro nás byl úspěch, že jsme se propracovali do finále. Předvedli jsme životní sestavy, čtvrté místo je super," uvedl Ashhab.

Evropské hry v Baku:
Skoky na trampolíně:
Muži:
1. Ušakov (Rus.) 60,090.
Dvojice:
1. Melnik, Ušakov (Rus.) 51,100
2. Hančarov, Kazak (Běl.) 50,800
3. Gromowski, Sonn (Něm.) 48,800
4. Ashhab, Pelc (ČR) 48,700
Ženy:
1. Pavlovová (Rus.).
Dvojice:
1. Korněcká, Pavlovová (Rus.)
Sportovní střelba:
Muži:
Libovolná malorážka 3x40 ran:
1. Sauveplane (Fr.) 456,2
2. Gorša (Chorv.) 454,0
3. Bubnovič (Běl.) 444,5
Skeet - finále:
Luchini (It.) - Nilsson (Švéd.) 16:14
o 3. místo:
Kemppainen (Fin.) - Hansen (Dán.) 15:13
5. Sychra
...v kvalifikaci 16. Tomeček (oba ČR)
Rychlopalná pistole:
1. Reitz (Něm.) 33
2. Klimov (Rus.) 29
3. Geis (Něm.)
...
v kvalifikaci 8. Podhráský
13. Strnad (oba ČR)
Plážový volejbal:
Muži:
Semifinále:
Plavinš, Regža (Lot.) - Kubala, Hadrava (ČR) 2:0 (14, 17)
O 3. místo:
Kubala, Hadrava - Strasser, Kissling (Švýc.) 2:0 (17, 15)
Finále:
Plavinš, Regža - Koškarjov, Barsuk (Rus.) 2:1 (16, -18, 10)
Skoky do vody:
Muži:
Věž:
1. Lee (Brit.) 588,25
2. Šlejkněr (Rus.) 556,55
3. Jandard (Fr.) 526,20
Ženy:
3m prkno:
1. Torranceová (Brit.) 448,25
2. Někrasovová (Rus.) 443,05
3. Oettinghausová (Něm.) 418,35
Vodní pólo:
Muži:
Finále:
Srbsko - Španělsko 8:7
O 3. místo:
Řecko - Chorvatsko 11:10

Reklama