Hlavní obsah

Golfista Woods je stále nejlépe placeným sportovcem světa

NEUSS

Již čtyři roky vládne americký golfista Tiger Woods žebříčku nejlépe vydělávajících sportovců světa. V letošní sezóně přitom vynechal kvůli operaci kolena více než polovinu turnajů. Podle údajů německé agentury SID si díky sportovním výsledkům, startovnému a příjmům z reklamní činnosti vydělal za letošek 91 miliónů eur (zhruba 2,3 miliardy korun).

Článek

Dvaatřicetiletý golfista, jenž působí na profesionálním okruhu PGA od roku 1996, by se měl jako první sportovec v historii dostat za hranici jedné miliardy vydělaných dolarů. Té by měl podle odhadů ekonomického časopisu Forbes dosáhnout v roce 2010, i kdyby do té doby už nevyhrál jediný turnaj.

Jeho pozici v čele žebříčku může ohrozit nejmladší mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. Britský jezdec by se díky svému úspěchu měl dočkat příjmů ve výši 100 miliónů eur v následujícím roce.

Druhý je další golfista

Na druhém místě ve finančním žebříčku za rok 2008 je také golfista - Američan Phil Mickelson vydělal necelých 50 miliónů eur. Na čtvrtém místě je bývalý basketbalista Michael Jordan s 35 milióny. Před ním je fotbalista David Beckham, jemuž angažmá v Los Angeles Galaxy a reklamní aktivity přinesly 47,5 miliónu.

Daleko vzadu jsou nejúspěšnější sportovci olympijských her v Pekingu. Osminásobný vítěz v plavání Američan Michael Phelps nemá ani desetinový příjem jako Woods (8 miliónů eur), jamajská kometa z atletického oválu Usain Bolt je na tom se dvěma milióny ještě hůře.

Nejvíce vydělávající sportovkyní je nadále Ruska Maria Šarapovová, přestože od července kvůli zranění nehrála. Jednadvacetiletá tenistka si letos přišla na 20 miliónů eur.

Žebříček (v miliónech eur):
1. Woods 91, 2. Mickelson (oba USA/golf) 49,5, 3. Beckham (Angl./fotbal) 47,5, 4. Jordan (USA/basketbal) 35,5, 5. De la Hoya (USA/box) 33,0, 6. Rossi (It./motorismus) 32,0, 7. James (USA/basketbal) 31,6, 8. Federer (Švýc./tenis) 27,5, 9. Gordon 25,5, 10. Earnhardt ml. (oba USA/motorismus) 24,5.

Reklama