Hlavní obsah

Turnaje zvou poctivého hráče Hayese

Za každý dobrý skutek nenásleduje vždycky jen zasloužený trest. To je poselství příběhu J.P. Hayese, jehož poctivost loni uhranula světový golf.

Článek

Třiačtyřicetiletý Američan byl loni diskvalifikován z druhé fáze kvalifikačního turnaje PGA Tour. Sám se šel přiznat, že omylem sáhl do bagu pro dosud neschválený prototyp míče, který dostal od výrobce, aby ho testoval. Jenže pak s tímto míčem nevědomky hrál i kvalifikaci.

Nikdo kromě Hayese na omyl přijít nemohl – přesto se golfista přiznal k porušení pravidel, čímž se ale také připravil o možné živobytí na PGA Tour.

V současné době je Hayes sice bez karty na PGA Tour, ale má sponzorské pozvánky nejméně na pět turnajů sezóny. Navíc by se měl se statusem bývalého šampióna, coby vítěz John Deere Classic 2002, dostat asi do dalších deseti soutěží.

Kromě toho rapidně stoupl mediální zájem o jeho osobu. „Volalo mi asi tři sta lidí se žádostí o rozhovor,“ řekl překvapený Hayes, který ode středy startuje na Pebble Beach.

Nabídky, aby za peníze přednášel o etice na firemních školeních, golfista odmítl. „Věřím, že to, co jsem udělal, by udělal každý z nás. A nehodlám na tom vydělávat,“ uvedl Hayes.

Reklama