Hlavní obsah

Golfový žebříček: vítězové a poražení

Světový žebříček se v letošním roce už nezmění. Všechny turnaje jsou odehrány a golf na čas usnul. Co ukazuje finálové pořadí žebříčku?

Článek

Celý rok mělo světové pořadí neměnnou jedničku. Tiger Woods se sice v únoru vracel po zranění, ale ani přestávka osmi měsíců ho o vedení nepřipravila. Od roku 2000 chyběl Američan, jemuž bude 30. prosince 34 let, v čele žebříčku pouze 31 týdnů.

Top 50 žebříčku určuje ty, kteří budou pozváni ke startu na dubnovém Masters. Patří k nim také italští bratři Francesco a Edoardo Molinariové, kteří budou prvními hrajícími bratry v Augustě od japonského dua Jumba a Joea Ozakiových v roce 2000.

Edoardo Molinari byl přitom na začátku roku na 653. místě světového pořadí. Nyní je na 49. příčce, jeho bratr o deset míst výš. Edoardo se tak stal skokanem roku, kterého napodobil Y. E. Yang - vítěz PGA Championship a Honda Classic si polepšil ze 478. místa na 31.

Propady roku? Trevor Immelman z 20. místa na 133., Aaron Baddeley z 36. místa na 139., Carl Pettersson z 62. místa na 212. a Colin Montgomerie ze 121. místa na 252.

Celková bilance plus a minus: do první desítky se ve srovnání s loňskem dostali Ir Rory McIlroy (ve 20 letech coby nejmladší v historii), Angličan Paul Casey a americké trio Steve Stricker, Jim Furyk a Kenny Perry. Z top 10 vypadli Sergio García (začínal sezonu jako dvojka), Vijay Singh, Robert Karlsson, Camilo Villegas a Ernie Els. Obě kritéria věrně odrážejí vzestup a pokles formy na jedné či druhé straně.

McIlroy postoupil za rok o 30 příček, stejně jako 18letý Ryo Ishikawa, který se posunul z 60. místa na 30.

Co se týče poměru sil v top 10, je to vyrovnáno: pět Američanů kontra pět Evropanů.

Kompletní světový žebříček najdete zde

Reklama