Hlavní obsah

Scott a spol. zdramatizovali souboj s Američany

Podzimní sezóna vrcholí v Muirfield Village v americkém Ohiu jubilejním desátým kláním Presidents Cupu, ve kterém měří síly americký a mezinárodní výběr bez Evropanů. Domácí tým vede po úvodních šesti fourballech o jediný bod. Čtvrteční program narušila nepřízeň počasí, která úvodní den týmové bitvy prodloužila o devadesát minut.

Foto: Chris Keane, Reuters

Australský golfista Adam Scott

Článek

Než začalo pršet a udeřily první blesky, vedli Američané v pěti ze šesti duelů. Když se počasí umoudřilo, mezinárodní tým se výrazně zlepšil a zdramatizoval skóre. Diváci se přitom dobře bavili – napočítali 102 birdie a dva eagly.

"Vlétli jsme do toho dobře, ale déšť jim pomohl. Ale to je v pohodě. Hráli skvěle," komentoval výsledek prvního dne americký kapitán Fred Couples. První bod získali Tiger Woods s Mattem Kucharem v souboji s Angelem Cabrerou a Marcem Leishmannem, pak ale vybojovali důležitý bod jihoafričtí parťáci Charl Schwartzel a Louis Oosthuizen v duelu proti Philu Mickelsonovi a Keeganu Bradleym.

Pár minut nato poslal Jason Day na osmnáctce vítězný putt z šesti metrů a spolu s Grahamem DeLaetem porazili Huntera Mahana a Brandta Snedekera. Krátké vedení udržel mezinárodní tým i poté, co Hideki Matsuyama spolu s Adamem Scottem vypůlili střetnutí s Billem Haasem a Webbem Simpsonem.

Dařilo se i zelenáčovi

Pak ale přišel silný závěr Američanů, když nejdříve Jason Dufner se Zachem Johnsonem vyřídili Richarda Sterneho a Brandena Grace a pak zelenáč Jordan Spieth s veteránem Stevem Strickerem (na snímku) udolali Ernieho Else a Brandona de Jonga.

"Myslím, že jsme ve čtvrtek ukázali, že náš tým má srdce. Po návratu z šaten jsme se hodně zvedli, něco vyhráli, něco vypůlili a prohrané zápasy dost zdramatizovali. Z toho můžeme těžit v dalších dnech," prohlásil Scott, který už před započetím bitvy prohlásil, že mezinárodní tým by měl konečně uspět, aby si Presidents Cup zachoval svůj význam. Zatím v něm totiž dominují Američané, kteří vyhráli sedm ročníků, prohráli jen v jediném a jednou skončilo klání smírně.

Nyní se ale bude o body válčit ve foursomech a v těch zatím v historii Američané dominovali. Scott však domácí tým znovu varoval. "Myslím, že se každý z nás cítí hodně sebevědomě po tom, co jsme předvedli ve čtvrtek odpoledne. Chceme tuto pohodu přenést i do pátečního programu. Těším se na to. Pokud to dokážeme, budeme mít výhodu na své straně," uvedl.

USA 3½ vs. mezinárodní tým 2½
Páteční program:
Mickelson/Bradley vs. Day/DeLaet
Haas/Mahan vs. Els/De Jonge
Stricker/Spieth vs. Grace/Sterne
Simpson/Snedeker vs. Cabrera/Leishman
Woods/Kuchar vs. Oosthuizen/Schwartzel
Dufner/Johnson vs. Scott/Matsuyama

Reklama