Hlavní obsah

Na Kaskádě kraloval Lieser, seznu ovládl Nový

Grand Finále české PGA Tour si podmanil Ondřej Lieser. Ten zvládl nejlépe větrné tři dny na brněnské Kaskádě, když skončil na skóre +1 a o sedm ran za sebou nechal druhého v pořadí Stanislava Matuše (+8). Třetí příčku dělili Marek Nový, Filip Mrůzek, Xavier Ruiz Fonhof a Adam Studený (všichni +9). Celou sezonu ovládl podle finančního žebříčku Marek Nový, který si vydělal na Pilsner Urquell Czech PGA Tour 189 125 korun.

Článek

Do finálového kola vstupovali na děleném prvním místě s průběžným výsledkem +2 Matuš, Mrůzek a amatér Studený. Jedinou ránu ztrácel na čtvrtém místě Lieser, Nový byl na pátém místě už se skóre +5. A to i přes to, že první kolo zahrál za 68 (-4). Jenže druhé za 81…

Už úvodní sobotní devítka naznačila, že se o vítězství budou pravděpodobně prát Matuš s Lieserem. Ostatní totiž od úvodních jamek ztráceli, když jim velké problémy dělal nepříjemný vítr.

Žádné drama se však na Kaskádě nekonalo. Lieser totiž i v druhé polovině kola pokračoval ve skvělém výkonu, prakticky na každé jamce útočil do birdie, několikrát úspěšně, a nakonec dohrál své kolo za 70 (-2). V celkových počtech skončil tedy ránu nad par.

To Matuš prožíval na druhé devítce naprostý opak. Jedna nepovedená rána střídala druhou a očividně rozhozený český profík neustále ztrácel. Nakonec skončil v sobotu šest ran nad par a s celkovým výsledkem osm ran nad par hřiště jen tak tak udržel alespoň druhé místo.

Lieser: Připadal jsem si jako stroj

"Jsem samozřejmě nadmíru spokojený. Dneska jsem si připadal jako stroj, až na jeden zataženej drajv a jednu šestku železo do bunkeru jsem nepokazil ránu. Především rány do greenu byly fantastické, hrál jsem skvěle i z těžkých pozic," líčil před novináři Lieser.

Toho k vítězství podle jeho slov nakopla událost z prvního kola, kdy si na deváté jamce musel připsat dvě trestné rány. Co se stalo? Ondřej trefil svou druhou ranou dráty elektrického napětí a musel beztrestně dropnout nový míč. Až na greenu pak zjistil, že se ale jedná o loňský model.

A jelikož profesionálové musí hrát každé kolo pouze s míčkem z jedné série, byl v problémech. "Myslel jsem si, že budu diskvalifikován. Když jsem ale dostal dvě trestné a byl v tu chvíli dvě nad, tak jsem si řekl, že bych měl konečně začít hrát."

V tu chvíli byl na koni Nový, který dohrál první kolo čtyři pod. Ve zbytku turnaje se ale trápil a nakonec mohl děkovat za dělené třetí místo. I to mu ale stačilo k udržení prvního místa ve finančním žebříčku Pilsner Urquell Czech PGA Tour pro rok 2013.

"Turnaj pro mě začal skvěle, bohužel však skvěle neskončil. Zlom přišel ve druhém kole na 13. jamce, na které začala má série čtyř bogey. Na osmnáctce jsem pak zahrál tripla. Ve finálovém kole už jsem neměl šanci. Ondra hrál opravdu skvěle, bylo úžasné ho sledovat hrát v takové formě přímo na hřišti," vysekl Nový poklonu Lieserovi.

Pro toho pak sezona ještě nekončí. Jako jediný český profesionál se probojoval do druhé fáze Q-school o European Tour, která se koná začátkem listopadu ve Španělsku.

Reklama