Hlavní obsah

Stenson je nezadržitelný, v Dubaji už vede

Henrik Stenson posílil během pátečního druhého kola DP World Tour Championship v Dubaji své naděje na celkové prvenství. Po bezchybném výkonu v podobě 64 ran se Švéd probojoval do čela závěrečného turnaje, s dvanácti ranami pod par vede o ránu před Španělem Alejandrem Caňizaresem.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Švédský golfista Henrik Stenson na podniku v Dubaji.

Článek

Sedmatřicetiletý Seveřan potvrzuje výtečnou fazonu, jakou má v druhé polovině roku. Díky ní urval celkový triumf na zámořském FedExCupu a nyní už téměř sahá po trofeji pro nejlepšího hráče European Tour. Může se tak stát vůbec prvním hráčem, kterému se v jedné sezóně podařilo dobýt těchto met.

V září nastupoval do závěrečného fedexcupového podniku Tour Championship jako jeden z pěti hráčů, kteří mohli pomýšlet na celkové vítězství. Aby FedExCup a pohádkovou odměnu 10 miliónů dolarů získal, musel vyhrát. A přesně to udělal.

Tento týden je Švéd v obdobné pozici – je jedním ze tří hráčů, kteří mají svůj osud ve svých rukou. Pokud v Dubaji vyhraje, nikdo jej nemůže v pořadí Race to Dubai přeskočit. Získá status evropské jedničky a navrch bonus v podobě jednoho miliónu dolarů.

Připravit jej o to stále mohou Justin Rose a Graeme McDowell. Rose je zatím dělený pátý, na Stensona přitom ztrácí pět ran. McDowell je čtyři rány pod par a ztrácí tedy už osm ran. Do hry může ještě vstoupit Ian Poulter, který by ale kromě svého triumfu potřeboval, aby jeho švédský rival skončil třetí a horší. Poulter je stejně jako Rose na výsledku -7.

"Předvádím takovou hru, jaká je na tomto hřišti potřeba. Báječně mi to v prvních dvou dnech vycházelo. Mohlo to být ještě lepší, ale není důvod tlačit příliš na pilu. Jsem spokojený" prohlásil Stenson.

Doplnil, že má přehled o tom, co se děje za ním. "Sleduji, jak si vedou ostatní hráči, jsem příliš zvědavý na to, abych to nechal plavat. Vím, že Justin s Ianem jsou na sedmi ranách pod par, takže po mně ještě tvrdě půjdou. Budu se připravit na to, že se jen tak nevzdají. Musím odehrát další dvě dobrá kola a uvidíme, co se stane," doplnil.

Stenson přiznal, že je po dlouhé sezoně unavený, navíc bojuje i se zraněním zápěstí, ale tak blízko od vysněného cíle ve svém snažení nepoleví. "Orazil jsem si v pondělí a úterý, což mi pomohlo. Na šestém odpališti jsem po kontaktu hole se zemí zranění pocítil, ale naštěstí z toho nebyly žádné problémy," oddechl si Švéd.

Zatímco ostatní hráči mají větší odstup, Stensonovi dýchá na záda Cañizares, jemuž patřilo vedení po prvním kole. Španěl vyhrál na European Tour jen jedinkrát, když před sedmi lety ovládl Russian Open při svém třetím startu na okruhu. Od té doby ale na další triumf čeká. Na víkendový souboj se Stensonem se těšil. "Už jsem s Henrikem hrál i v neděli, je to zábavný chlapík. V sobotu se budu snažit, abych si hru užil. Soustředím se na sebe a uvidíme," řekl.

Rose a Poulter nevzdávají boj o celkové vítězství, ale Rose připustil, že hřiště v Dubaji spíše svědčí Stensonovi. A ovšem také obhájci vítězství Rorymu McIlroyovi, který na dlouhém hřišti může pálit z týčka své dalekonosné rány. McIlroy se v pátek předvedl výtečným výkonem, když puttoval do eaglu na všech čtyřech pětiparech a jednou dokonce úspěšně. Skóre 67 ran ho posunulo do elitní desítky, na Stensona ztrácí šest úderů.

"Myslím, že na vítězství bude potřeba zahrát něco okolo 20 ran pod par. Potřeboval bych ještě dvakrát zahrát 65 úderů. Konečně cítím, že se mi daří, že hraji svůj nejlepší golf a že mohu být celý týden ve hře. Takový pocit z letoška moc neznám," hodnotil McIlroy.

Reklama

Související témata: