Hlavní obsah

Šampiónem šampiónů se stal v Durbanu Oosthuizen

Durban

První turnaj European Tour v novém roce vyhrál v jihoafrickém Durbanu domácí Louis Oosthuizen. Ten na turnaji šampiónů evropské série obhájil titul díky divokému závěru a s celkovým skóre 276 (-12) za sebou nechal o ránu svého krajana Brandena Grace.

Článek

Je to už čtvrtý rok v řadě, který Oosthuizen, šampión British Open z roku 2010, začíná ziskem titulu v domácím prostředí. Po dvou triumfech na Africa Open nyní přichází druhý na Volvo Golf Champions. Tentokrát to však bylo opravdu hodně těsné.

Ještě dvě jamky před koncem totiž Oosthuizen ztrácel na Grace ránu, pak ale zahrál birdie jak na 17., tak na 18. jamce a mohl začít slavit. Navíc potvrdil kralování Jihoafričanů na domácích turnajích. Ti totiž vyhráli všech sedm, které se konaly v Durbanu, a celkově osm z posledních jedenácti.

"Po odpalu z týčka na šestnáctce jsem měl štěstí, že jsem vůbec mohl chipovat a málem jsem zachránil par," vrátil se ke komplikacím v závěru finálového kola Oosthuizen, který tak na třetí jamce od konce zaznamenal bogey. O den dříve si na té samé jamce připsal dokonce tripla.

Vše ale vždy dokázal zachránit v závěru kola. V sobotu stihl ještě birdie na osmnáctce, v neděli dokonce na obou zbývajících jamkách: "Když jsem stál na odpališti sedmnáctky, viděl jsem, jak Branden zaznamenal birdie na osmnáctce."

"Věděl jsem tak, že druhá rána pro mě bude klíčová a podařilo se mi ji pak trefit hodně blízko. Na osmnáctce pak každý očekával, že dám birdie, ale kolem greenu to tam není lehké. Naštěstí jsem se ale přiblížil dobře," dodal Oosthuizen.

Ten připustil, že celé kolo bylo hodně náročné na nervy. "Konec jsem měl ale dobrý a jsem šťastný, že jsem to zvládl. Je to báječný start do nového roku. Hodně to pomůže mému sebevědomí," řekl dnes už sedminásobný vítěz na European Tour v kariéře.

Na děleném třetím místě nakonec skončili se ztrátou dvou ran Nizozemec Joost Luiten a Angličan Tommy Fleetwood, který vedl po třetím kole. V tom finálovém to ale nebyl jeho den, došel pouze v paru a na druhé vítězství na evropské sérii si ještě musí počkat.

Golfový turnaj European Tour Volvo Champions v Durbanu (par 72, dotace 4 milióny dolarů):
1. Oosthuizen 276 (68+69+71+68)
2. Grace (oba JAR) 277 (74+67+68+68)
3. Fleetwood (Angl.) 278 (70+67+69+72) a Luiten (Niz.) 278 (70+67+70+71),

Reklama