Hlavní obsah

ČOV žádá dodržení původního plánu. Porušení slibu národu, říká otevřeně Iniciativa Restart

Praha

České sportovní prostředí se bouří proti tomu, že oproti původnímu oznámení se od pondělka neuvolní pravidla pro shromažďování a k avizovanému návratu amatérských sportovců ani dětí na hřiště tak nedojde. Český olympijský výbor připomíná, že prevence je efektivnější než řešení následků a žádá dodržení slibu. Otočku kritizuje také iniciativa Restart amatérského sportu, pod níž je podepsáno šest zástupů velkých sportovních svazů. Podle ní se sportovní svazy a kluby ocitly nyní v chaosu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Článek

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger v pátek odpoledne mládeži a amatérům slíbil možnost sportovat venku v počtu dvaceti lidí, druhý den však změnil názor a navrhuje vládě, aby povolila sportovat pod otevřeným nebem maximálně dvěma lidem.

"Už rok řešíme důsledky a nikdo neřeší prevenci. Roční výpadek sportu se může fatálně podepsat na zdraví celé společnosti. To musí skončit. Ve spolupráci s celým sportovním prostředím na tom budeme intenzivně pracovat a uděláme maximum proto, aby v pondělí vláda České republiky neschválila nový návrh a dodržela slib, který ministr zdravotnictví dal sportovcům v pátek," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval v tiskové zprávě. "V případě, že vláda nový návrh schválí, sportování se vymkne kontrole a my za to odmítáme nést jakoukoliv odpovědnost," dodal.

Iniciativa Restart amatérského sportu své prohlášení nadepsala: "Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil". Parafrázovala tak krále z pohádky Pyšná princezna. "Ministr zdravotnictví Petr Arenberger se chystá porušit slib národu. Vláda v pondělí rozhodne, zda je možné věřit slovu člena vlády," uvedla iniciativa.

Navrhovala pravidla, za nichž by sportování mládeže začalo organizovaně, pod kontrolou a bezpečně. "Každý, kdo se v posledních dnech prošel českými městy, viděl, jak celá česká veřejnost začíná sportovat. Pokud budou od pondělí platit vládou dosud vyhlášená pravidla, je šance, že trenéři, sportovní kluby a sportovní svazy zajistí bezpečné sportování. V opačném případě hrozí naprostý chaos," uvedli představitelé iniciativy, zástupci svazů Zdeněk Haník (volejbal), Michal Ježdík (basketbal), Slavomír Lener (hokej), Antonín Plachý (fotbal), Filip Šuman (florbal) a Gabriel Waage (softbal).

Už v sobotu označila rozhodnutí ministra za skandální například Fotbalová asociace ČR. Přístup nového člena vlády označila za plivnutí do tváře všem, kteří se chystali na pondělní obnovení tréninků.

Reklama