Hlavní obsah

Vítězi Prague Cupu jsou Czech Development Team a Global Players

Pavel Urban, Ondřej Mika

Mezinárodní lakrosový Prague Cup v sobotu vyvrcholil v mužské i ženské kategorii. Mezi něžnějším pohlavím triumfoval nově se rodící český národní celek, který hrál pod názvem Czech Development Team. Ten ve finále zdolal druhý tuzemský výběr Prague Sports 5:0. V mužském finále porazil tým Global Players českou reprezentaci 9:4.

Foto: Ondřej Mika

Global Players, vítěz Prague Cupu 2010

Článek
Fotogalerie

V bitvě o páté místo v rámci ženského turnaje uspěl tým Global Players, když porazil HSMG Euro Girls jasně 14:5. Souboj o třetí příčku už byl mnohem zajímavější. Suverén základní části AIST bojoval s Global Starz o každý míč a navíc mu mu moc nevyšel úvod. „Hvězdy“ vedly po deseti minutách 3:1, ovšem do poločasu se podařil týmu AIST skvělý obrat na 4:3. Také druhé dějství bylo velmi vyrovnané. Pět minut před koncem vedlo AIST 5:4 a soupeř měl šanci na vyrovnání do prázdné branky. Ovšem svou příležitost neproměnil. Naopak AIST v závěru vedení pojistilo a zvítězilo 6:4.

Finálový duel nabídl český souboj. Mladá krev v dresech Czech Development Team se postavila zkušenějšímu celku Prague Sports, který byl doplněn o několik zámořských hráček. Průběh byl poměrně vyrovnaný, ovšem na skóre se to poznat nedalo. Zatímco šance Prague Sports končily u skvěle chytající brankářky Ničové, mladé reprezentaci se podařilo skórovat i díky trestným střelám.

Největší rozdíl byl v sehranosti obou týmů. Zatímco mladé hráčky spolu hrají a připravují se, týmu Prague Sports tato souhra chyběla, ačkoliv individuální kvality hráček byly minimálně stejné. Mladý výběr byl bojovnější a motivace vrátit týmu Prague Sports porážku ze základní skupiny a koneckonců i mezigenerační rivalita a touha porazit „staré“ rozhodly.

Czech Development Team nakonec vyhrál 5:0, když čtyři branky vstřelila Michaela Srchová.

Výsledky ženské části turnaje Prague Cup, sobota 26. června
O 5. místo: HSMG Euro Girls – Global Players 5:14 (3:10, 2:4)
O 3. místo: AIST – Global Starz 6:4 (4:3, 2:1)
Finále: Prague Sports – Czech Development Team 0:5 (0:3, 0:2)

Do finále mužského turnaje se probojovala česká reprezentace a americký výběr Global Players. Američané vstoupili do zápasu lépe a dvěma góly v 5. a 6. minutě získali vedení. Ve 13. minutě snížil po individuální akci Jakub Nováček a těsně po první přestávce přinesla souhra Emila Moravce a Dominika Peška vyrovnání. Američané ale znovu skórovali a postupně získávali herní převahu. Dokázali držet míč a zaměstnávat českou obranu. Přidali postupně další tři góly a dařilo se jim vyhrávat rozhozy, což je ve fieldlakrosu velmi podstatné. Nejmarkantnější rozdíl byl ve třetí čtvrtině, které skončila poměrem 5:1 pro zámořský tým.

Češi se zlepšili až v poslední periodě, v níž se přece jen dostal více do útoku a koncentrovanější česká obrana dokázala dalším gólům zabránit. Český útok ale nebyl příliš produktivní a jediný úspěch zaznamenal Petr Poupě až v 5.6 minutě, když upravil skóre na konečných 4:9.

Navzdory finálové porážce se český tým dokázal v průběhu tutnaje zlepšit a sehrát. Pro nadcházející MS v Manchesteru bude tým doplněn o několik špičkových hráčů ze zámoří a výkon současného kádru dává naději na lepší umístění, než bylo celkové 15. místo před čtyřmi lety.

Finále Prague Cupu mužů: Global Players – Czech National Team   9:4 (2:1, 2:1, 5:1, 0:1)

Až do pondělka probíhá na hřištích Slavie v Edenu navazující ReLAX Cup určený pro ženské klubové týmy a účastní seho i začínající týmy ze Slovenska a Polska. Od 14. do 17. července se pak uskuteční Prague Cup juniorek s účastí týmů z Anglie. Podrobnosti o turnajích najdete na www.lacrossepraguecup.cz.

Reklama