Hlavní obsah

Finále MS ve fieldlakrosu: USA – Kanada 12:10

Tým USA zvítězil po napínavém finále nad obhájcem titulu Kanadou 12:10 a stal se opět mistrem světa. Nejlepší světoví hráči v obou týmech v Manchesteru dokázali, že USA i Kanada jsou v lakrosu o třídu výš než zbytek planety.

Foto: Petr Tahal

MS ve fieldlakrosu, zápas o 5. místo, Anglie–Německo

Článek
Fotogalerie

Začátek zápasu patřil Američanům. Několik střel kryl vynikající kanadský brankář Chris Sanderson, ale v páté minutě ho poprvé překonal Matt Striebel. V sedmé minutě přidal druhý gól Paul Rabil. Kanaďanům zpočátku nevycházely “fejsy” (rozhozy), rozhodčí dvakrát odpískali Geoffu Sniderovi nedovolený postup.

Po několika šancích na obou stranách zvýšil ve 14. minutě Rabil na 3:0. V 17. minutě se poprvé prosadil John Grant Jr., asi největší kanadská hvězda. Ačkoliv na něj Američané hráli od začátku těsnou obranu, dokázal se uvolnit a snížit na 1:3. Minutu před koncem periody unikl Mark Steenhuis a dotáhl na rozdíl gólu.

Po přestávce udeřili první Američané. Ryan Powell bleskurychlou střelou zvýšil na 4:2. Ve 4. minutě nahrál John Grant jednou rukou Shawnu Williamsovi a bylo to znovu o gól. Ve 12. minutě si Williams připsal asistenci, když z jeho nahrávky Zack Greer pohotově vyrovnal. V 10. minutě se uvolnil zpoza brány Mike Leveille, naznačil nahrávku, ale skóroval sám a navíc si vykoledoval faul za krosček. Bylo to vůbec první vyloučení v zápase a Američané přesilovku po minutě hry využili. Svůj třetí gól dal Paul Rabil. Mike Leveille svůj kousek zopakoval v 17.minutě. Jedenáct vteřin před koncem druhé čtvrtiny si Američané  velmi chytře vzali oddechový čas, když se Ed Crotty dostal na útočné polovině do úzkých, a v tomto kratičkém zbývajícím čase pak dokázali přidat další gól. Ryan Powell nahrál zpoza branky Brendanu Mundorfovi. O půli byl tedy stav 8:4 pro USA.

V páté minutě dostala Kanada šanci hrát první přesilovku a po smršti několika střel na branku USA skóroval efektní zadovkou John Grant Jr. Kanaďané pak pokračovali v tlaku, ale Brian Dougherty v brance USA odolával. Ve 14. minutě snížil Garrett Billings po nahrávce Johna Granta na 8:6. Navíc se Kanaďanům povedlo získat míč po fejsu a Kevin Crowley stáhl náskok USA na jediný gól. V 17. minutě se Američané konečně vymanili z tlaku, ale v kanadské brance exceloval Chris Sanderson. Kanadský obránce Brodie Merrill výborně zdvojil hráče s míčem a sám rozehrál protiútok asi 30 vteřin před koncem periody. A 12 vteřin před hvizdem se skvěle uvolnil Kevin Huntley a vyrovnal na 8:8. Několik tisíc diváků na stadionu si dramatičtější zápletku nemohlo přát.

Na začátku čtvrté čtvrtiny přestáli Američané oslabení. Ve třetí minutě se rychlou kličkou za bránou uvolnil Zack Greer a poprvé v zápase dostal Kanaďany do vedení. O minutu později se octl sám před americkým brankářem Kevin Crowley, ale nedal. V jedenácté minutě Crowley nedosáhl na přihrávku na Brendana Mundorfa, a ten tak dostal dost prostoru, aby překonal Sandersona a vyrovnal. V desáté minutě se znovu prosadil nezastavitelný John Grant Jr. a bylo to 10:9 pro Kanadu. Zápas gradoval a po spolupráci Paula Rabila a Eda Crottyho to bylo opět nerozhodně. A Ed Crotty byl i střelcem dalšího gólu, díky kterému se vývoj zápasu necelých šest minut otočil opět na stranu Američanů.

Američané pak vybojovali míč a tři minuty před koncem periody se pochopitelně nikam nehnali, tak rozhodčí signalizovali keep-it-in (tým nesmí zdržovat, nesmí se vrátit s míčem z útočného prostoru ani opakovaně nahrát za branku). Sanderson pak výborně zasáhl proti Miku Leveillovi. Minutu dvacet před koncem zažádali Kanaďani o přeměření lakrosky Paula Rabila. Byla v pořádku. Po tomto zdržení měli tedy Američané stále míč. Seibald se vymanil ze zdvojení, nahrál Miku Leveillovi, který z kličky vystřelil a zvýšil vedení USA na 12:10. Rozhodčí vzápětí odpískali Geoffu Sniderovi nedovolený postup při fejsu a Američané dostali míč do držení. A navzdory enormnímu tlaku Kanaďanů ho udrželi až do konce zápasu a získali tak titul mistrů světa.

Bronzové medaile vybojoval tým Austrálie, který porazil Japonsko přesvědčivě 16:9, na pátém místě skončila domácí Anglie, která si poradila s Německem 14:9. Můžeme jen spekulovat, kam by se zařadil tým Irokézů, který se do Anglie nedostal, protože britské úřady neuznaly pasy vydané Irokézkou konfederací.

Český tým skončil celkově třináctý. Kompletní výsledky najdete na webu MS www.2010worldlacrosse.com.

Celkové pořadí
1. USA
2. Kanada
3. Austrálie
4. Japonsko
5. Anglie
6. Německo
7. Skotsko
8. Nizozemí
9. Irsko
10. Švédsko
11. Wales
12. Finsko
13. Česká republika
14. Polsko
15. Nový Zéland
16. Španělsko
17. Slovensko
18. Bermudy
19. Itálie
20. Lotyšsko
21. Rakousko
22. Hongkong
23. Švýcarsko
24. Norsko
25. Jižní Korea
26. Dánsko
27. Francie
28. Argentina
29. Mexiko
Kanadské bodování
1. Coveleski Josh, POL, 43 (35+8)
2. Walsh Matt, IRL, 40 (24+16)
3. Clayton Andrew, NZL, 38 (28+10)
4. McBride Jordan, SCO, 34 (27+7)
5. Hubschman Brian, CZE, 34 (17+17)
26. Moravec Emil, CZE, 23 (15+8)
All Stars Team
Matthew Striebel (USA), Brendan Mundorf (USA), Leigh Perham (AUS), Maxwell Seibald (USA), Paul Rabil (USA), Ryan McClay (USA), Kyle Sweeney (USA), Brodie Merrill (AUS), Chris Sanderson (AUS), John Grant Jr. (AUS)

Reklama