Hlavní obsah

Evropská lakrosová liga – Bisons a ELL Blue potvrdili dobrou formu

Jan Barák

ELL pokračovala o tomto víkendu v Radotíně druhým turnajem, na kterém se potvrdilo, že nejšťastnější ruku při výběru hráčů v úvodním draftu měli trenéři LC Bison Radotín a ELL Blue, Patrik Procházka a Jiří Pechar. Oba týmy se opět dostaly až do finále, ve kterém zvítězili Bizoni 10 : 2, a oplatili tak Blues porážku z minulého týdne.

Foto: Tereza Vejvodová

LC Bison Radotín, vítěz 2. turnaje ELL

Článek
Fotogalerie

V sobotu hrála šestice týmů ELL opět ve dvou skupinách, v neděli následovaly zápasy o celkové umístění. Ve skupině A se nejprve střetli domácí Bizoni s Bats Lacrosse a výborně jim vyšel především úvod do první a druhé periody. Již po dvou minutách vedli Bizoni brankami Adama Kostky, Petra Poupěte a Radka Skály 3 : 0. Bats ovšem nesložili zbraně a během sedmé minuty zápasu se postupně trefili Jindřich Plecitý, Pavel Došlý a Adam Ondráček a rázem bylo vyrovnáno. Podobný scénář se opakoval také ve druhé periodě, kdy Bisoni navýšili náskok až na rozdíl čtyř branek, ale Bats se zejména díky produktivitě dvojice Došlý–Ondráček dostali opět až rozdíl jediné branky. V závěrečné periodě se však trefili jen domácí Alan Keeley a Petrem Poupětem, a stanovili tak konečný stav 11 : 7 pro LC Bison Radotín.

První zápas skupiny B proti sobě svedl ELL Orange a Old Dogs Plzeň. ELL Orange vedený Romanem Pokorným skončil na prvním turnaji v Bratislavě na posledním místě a podle systému ELL se mohl posílit o dva hráče. Čekalo se tedy, zda posily Jan Penniger a Martin Hodaň pomohou Oranges k prvnímu vítězství v letošní ELL. O výsledku zápasu prakticky rozhodla druhá perioda, ve které dokázali Oranges i díky dvěma trefám Pavla Poupěte navýšit náskok na 4 : 1.  Bohužel si v této třetině  také obnovil zranění kolene klíčový hráč Plzně Emil Moravec. V závěrečné periodě už si Oranges vítězství vzít nenechali, naopak rozdíl ve skóre ještě navýšili na konečných 7 : 2.

Třetí zápas sobotního programu obstarali ambiciózní Prague Sports a Bats Lacrosse. Kdo přišel na tribuny později, nestačil se divit. Již v polovině páté minuty vedli Bats 6 : 0! Vpodstatě každá střela na branku znamenala gól, ačkoliv brankáři Dominiku Sikovi to zazlívat nelze.  Za první třetinu nakonec obdržel celkem neuvěřitelných devět gólů a o zápase bylo víceméně rozhodnuto. Prague Sports do druhé periody poslali do branky Tomáše Pelikána, lépe se koncentrovali v obraně a začali postupně ukrajovat z náskoku Bats až na rozdíl čtyř branek po druhé periodě. Závěrečná perioda přinesla kromě opětovného navýšení náskoku Bats také mnoho emocí, které vyvrcholily vyloučením hráče Prague Sports Dominika Peška do konce utkání a také vykázáním trenéra Pavla Semeráka ze střídačky. V obou případech bylo důvodem vyloučení nesportovní chování.

Ve čtvrtém zápase se poprvé představil vítěz prvního turnaje ELL Blue, a to v souboji s ELL Orange. Posílení Oranges drželi s Blues krok jen v první periodě. Ve druhé třetině Blues několikrát dokázali využít brejky, čtyřikrát se prosadil Ondřej Šedivec, a nasměroval tak Blues k prvnímu vítězství ve druhém turnaji ELL. Blues zvítězili ve velmi pohledném zápase  jednoznačně 13 : 6.

Předposlední sobotní duel byl pokládán za zápas dne. Očekávání fanoušku se ovšem nenaplnila. Radotínským LC Bison stačil k vítězství ve skupině a tím k postupu do finále jeden bod, který získali za vítězství v první periodě 2 : 0 díky brankám Radka Skály. Do druhé třetiny pak Bizoni postavili do brány nezkušeného Christopha Kunerta a protože ani obrana nepracovala příliš důsledně, dostávali se hráči Prague Sports lehce do šancí, které většinou proměňovali a během této periody nastříleli soupeři celkem 13 branek. Do závěrečné periody se do branky Bisonů vrátil Tomáš Říha, ale kvalita hry jeho týmu nijak nezlepšila a očekávaný tlak nepřišel. Prague Sports hráli soustředěně, poslední periodu vyhráli 3 : 0 a mohli slavit vítězství a postup do boje o třetí místo na úkor Bats Lacrosse.

V posledním sobotním zápase tým ELL Blue střetl v souboji s Old Dogs Plzeň. V páté minutě otevřel skóre utkání plzeňský Petr Gheorghe a protože se střelci Blues nemohli dlouho prosadit, vyhráli Old Dogs překvapivě první periodou 1:0. Ve druhé periodě však střelci Blues začali mířit přesněji a díky dvěma brankám Košťála a jedné Nováka otočili stav na 3 : 1 ve svůj prospěch. V závěrečném dějství ještě přidali dva góly, a stanovili tak konečný stav na 5 : 1.

V prvním nedělním zápase se v boji o konečné páté místo utkaly poslední týmy obou skupin, Bats Lacrosse a Old Dogs Plzeň. „Netopýři“ Pavel Došlý a Adam Ondráček opět střelecky táhli svůj tým a Bats vedli po první třetině 3 : 2. Ve druhé periodě se Old Dogs dokázali čtyřikrát střelecky prosadit, a překlopili tak misku vah na svou stranu. V poslední periodě, kterou poznamenalo vyloučení kapitána Bats Pavla Došlého za nesportovní chování do konce utkání, potvrdil vítězství Plzně Josef Linhart. Old Dogs zvítězili 7 : 5, a obsadili tak celkové páté místo. Bats skončili šestí.

Zápas o třetí místo nabídl divákům asi nejdramatičtější podívanou. Prague Sports se utkali s ELL Orange a byl k vidění opravdu kvalitní a zajímavý lakros. Úvod utkání vyšel skvěle střelci Oranges Martinu Tolarovi, který dvěma brankami poslal svůj tým do vedení. V sedmé minutě kontroval elitní útočník Prague Sports Dominik Pešek a málokdo z přítomných předpokládal, že se tito dva hráči postarají o všechny branky v tomto zápase. Už v jedenácté minutě zkompletoval hattrick Martin Tolar, ale to byl jeho poslední zásah do černého. Poté už pálil ostrými jen Dominik Pešek a necelých pět minut před koncem utkání svojí čtvrtou brankou rozhodl o vítězství Prague Sports 4 : 3, kteří tak obhájili bronz z minulého turnaje.

Finálový zápas měl stejné obsazení jako v prvním turnaji a všichni čekali, zda se Bizonům podaří oplatit Blues bratislavskou porážku. Během první periody se ani jeden z 21 střeleckých pokusů Blues nedostal za záda pozorného brankáře Říhy. Naopak Bisonům stačilo na dva přesné zásahy jen 15 střel. Prosadili se v rychlém sledu během osmnácti sekund Richard Hauer a Jan Adamiec. V úvodu druhé periody zvýšil už na 3 : 0 Petr Poupě, aby vzápětí vykřesal naději pro Blues Ondřej Šedivec. To však byl na dlouhou dobu poslední úspěšný zásah a střelci Blues se nemohli proti výborně chytajícímu Říhovi, kterému často pomáhaly i dobře postavené tyče, prosadit. Bizoni tak postupně v poklidu navyšovali celkové skóre až na konečných 10 : 2. Hvězdami finálového zápasu byli vyhlášení Tomáš Říha, Radek Skála (oba LC Bison Radotín) a Jiří Loskot (ELL Blue).

Třetí turnaj ELL 2011 se hraje 15.–16. 10. v Plzni v hale na Košutce. Další informace najdete na www.europeanlacrosseleague.eu, záznamy zápasů pak můžete sledovat na www.net-tv.cz.

Reklama