Hlavní obsah

Češi v Liberci: po medailových žních hubená úroda

PRAHA

Po jedenácti dnech v neděli uhasly boje o medaile na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Čeští reprezentanti vydolovali z dvaceti sad medailí jednu - běžec na lyžích Lukáš Bauer získal stříbro v závodu na 15 km klasickou technikou. Po dvou veleúspěšných šampionátech se tak naši klasici vrátili na stav z roku 2003.

Článek

Před šesti lety ve Val di Fiemme získal jedinou medaili běžec na lyžích Martin Koukal, jenž triumfoval při závěrečném závodu na 50 km a zachránil tak českou výpravu od zopakování výsledku z předchozího MS v Lahti, kde lyžaři vyšli naprázdno. Doslova medailovou žeň představoval šampionát v Oberstdorfu v roce 2005, odkud přivezla Kateřina Neumannová zlato, skokan Jakub Janda stříbro a bronz, další bronz vybojovali Koukal s Dušanem Kožíškem.

Před dvěma lety v Sapporu získali Češi tři medaile. Zlato a stříbro při své derniéře na lyžařské scéně vybojovala Neumannová a úspěšné vystoupení běžců potvrdili 3. místem ve sprintu dvojic Kožíšek s Milanem Šperlem. Výsledek z Liberce přesto nelze hodnotit jako selhání, ale spíš jako odraz reality v českém klasickém lyžování. Na následujících řádcích přinášíme shrnutí toho, jak si naši klasici v uplynulých dvou týdnech vedli...

BĚH NA LYŽÍCH

Běžci vstupovali do šampionátu s nejvyššími ambicemi z českých sportovců a reprezentační trenér Miroslav Petrásek avizoval jako cíl zisk dvou medailí - jednu v individuálním závodu, druhou ve štafetě. První úkol splnila česká družina zásluhou Lukáše Bauera hned na první pokus, loňský vítěz Světového poháru nestačil v závodu na 15 km klasickou technikou jen na estonského veterána Veerpala a získal svou vůbec první medaili z MS.

Dalšího medailového úspěchu v distančních závodech se čeští závodníci nedočkali. Nejlepších výsledků dosáhl Martin Koukal, devátý ve skiatlonu a sedmý v závodu na 50 km volně. Bauer se vlivem nedostatečné přípravy, kterou brzdily vleklé zdravotní problémy, v dalších závodech trápil a nakonec se rozhodl ukončit své působení na šampionátu předčasně a v závěrečném maratónu už nestartoval.

Příjemným překvapením byl výkon dvaadvacetiletého Aleše Razýma, který se ve sprintu jednotlivců proklestil až do finále a nakonec skončil šestý. V následujícím sprintu dvojic klasickou technikou se ale Razýmovi spolu s Martinem Jakšem nepodařilo projít semifinálovým sítem.

Jakš se poté stal smutným hrdinou šampionátu. Týmový sprint naznačil, že v Liberci není v optimální formě, trenér Petrásek se ale po krátkém váhání rozhodl neměnit plánované složení štafety a nominoval dvaadvacetiletého závodníka na první úsek. Jakš ale od startu závodu ztrácel a Bauerovi předával s obrovskou ztrátou až na 13. místě. Postavení nakonec o jednu příčku vylepšil až finišman Koukal, který projel cílem s pětiminutovou ztrátou na vítězné Nory. Podobnou ostudu si čeští běžci uřízli naposled v roce 2001, kdy na MS v Lahti skončili čtrnáctí.

Samostatnou kapitolou jsou výsledky českých běžkyň. Trápení výběru trenéra Šlofara dokázala zmírnit jen Kamila Rajdlová, jejímž maximem na mistrovství bylo dvacáté místo ve skiatlonu. Spolu s Ivou Janečkovou třicetiletá závodnice překvapila postupem do finálové části sprintu dvojic. Ženský běh ale po odchodu Kateřiny Neumannové do sportovního důchodu stále tápe a jeho budoucnost momentálně není vůbec růžová.

SKOKY NA LYŽÍCH

Současný nejlepší český skokan na lyžích Roman Koudelka dokázal v Liberci v obou individuálních závodech nahlédnout do elitní desítky, resp. devítky. Jak na středním můstku, tak na velkém totiž obsadil shodně deváté místo. Na menším můstku čekal Koudelka víc, s umístěním na velkém byl spokojený. „Jsem rád, že jsem zabojoval. V trénincích se tolik nedařilo,“ uvedl.

Příjemným překvapením bylo vystoupení kvarteta Koudelka, Janda, Vaculík a Hlava v závodu družstev na velkém můstku. Čeští skokané byli ještě před poslední sérií ve hře o medaili, kratší skok Koudelky ale nakonec znamenal potvrzení pátého místa. „Otočil se vítr, propadl jsem se ve vzduchu a už se nedalo nic dělat,“ mrzelo devatenáctiletou českou jedničku. Tým rakouského trenéra Richarda Schallerta ale pátou příčku bral a patřičně si vychutnal vyhlášení nejlepších šesti družstev na libereckém náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Až v závodu družstev přišlo probuzení dvojnásobného medailisty z Oberstdorfu Jakuba Jandy. Někdejší vítěz Turné čtyř můstků i Světového poháru obnovil spolupráci se slovinským trenérem Vasjou Bajcem, který stál za jeho největšími úspěchy, sám ale čekal z Liberce víc. Zklamaný byl zejména po závodu na středním můstku, kde nepostoupil do druhého kola. Na velkém můstku, kde se kvůli počasí rozdávaly podle pořadí z prvního kola, skončil devatenáctý.

Premiéru si na mistrovství světa v Liberci odbyly skokanky na lyžích a nechyběly ani české závodnice vedené Jaroslavem Sakalou. Z týmu někdejšího mistra světa v letech ještě před závodem na středním můstku vypadly po pádech v trénincích teprve dvanáctiletá Natálie Dejmková a čtrnáctiletá Lucie Mílová. Michaela Doleželová obsadila v historickém závodu 27. pozici, Vladěna Pustková nepostoupila do druhého kola.

SEVERSKÁ KOMBINACE

Čeští sdruženáři se v průběhu sezóny výsledkově zvedli a po vydařeném posledním závodu před šampionátem, v němž Pavel Churavý skončil třetí a Tomáš Slavík pátý, přijeli do Liberce s napjatým očekáváním. Po polovině šampionátu ale měli ke spokojenosti daleko. V závodu s masovým startem, kvůli nepříznivým podmínkám na Ještědu roztaženém do dvou dnů, byl blízko úspěchu Churavý, větrem ovlivněný poslední skok ale znamenal propad na konečnou dvanáctou pozici a zklamání.

Propadákem skončil druhý individuální závod na středním můstku. Slavík s Dvořákem po nepovedeném skoku do běhu ani nenastoupili, Vodseďálek nadějnou osmou neudržel a propadl se až na konec čtvrté desítky. Špatně připravené lyže zničily i naděje Churavého, který chtěl v běhu vylepšit 21. pozici, místo toho ale ztratil dalších deset míst. „Na můstku jsem měl pech a na běžkách ještě větší,“ komentoval Churavý nepovedený závod.

Skleslou náladu vylepšil až závod družstev, v němž Češi obsadili šesté místo a mohli si tak vychutnat atmosféru večerního medailového ceremoniálu. „Druhý týden soutěží jsme začali jako vždy lépe, snad na to navážeme i v sobotu,“ těšilo Churavého a náladu mu zvedl i závěrečný individuální závod na velkém můstku, v němž skončil osmý. „Stejně jako šesté místo v družstvech je to životní úspěch,“ hodnotil.

Reklama

Související témata: