Hlavní obsah

Představitelé Pekingu tvrdí, že během olympiády bude čistý vzduch

PEKING

Představitelé Pekingu tvrdí, že během srpnových olympijských her bude v čínské metropoli čistý vzduch. Reagovali tak na rozhodnutí slavného etiopského vytrvalce Haileho Gebreselassieho, jenž v pondělí oznámil, že právě kvůli znečistěnému ovzduší nepoběží v Pekingu maratón.

Článek

Světový rekordman v maratónu, jenž trpí astmatem, tak jako první ze sportovců a funkcionářů splnil hrozbu vyvodit důsledky z problému, před nímž odborníci varovali od doby, kdy byly hry Pekingu přiděleny. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge například loni oznámil, že některé vytrvalostní závody jako maraton či silniční závod cyklistů budou muset být v případě smogu přesunuty na jiný den.

"Naši experti předpokládají, že můžeme garantovat standardní kvalitu ovzduší a plán, který jsme si předsevzali, splníme," uvedl nicméně Čang Li-ťün, náměstek státního úřadu pro životní prostředí. Podle něj se plán na redukci znečištění vzduchu v Pekingu a dalších pěti provinciích právě nachází v první ze dvou fází. "Naše mise omezit znečištění a regulovat industriální strukturu je už z větší části hotová a bude završena koncem června," uvedl Čang.

Druhá fáze začne otevřením olympijské vesnice

Druhá fáze má začít otevřením olympijské vesnice 27. července a bude trvat až do konce paralympijských her 20. září. "Během her budou v některých oblastech zastaveny nebo omezeny v provozu některé továrny, jinde zase nebudou smět využívat topení uhlím, aby se zlepšila kvalita vzduchu v Pekingu," řekl Čang Li-ťün.

Představitelé organizačního výboru v úterý uvedli, že doufají, že opatření na zlepšení životního prostředí v Pekingu, jež si vyžádala za poslední dekádu investici kolem 17 miliard dolarů, budou efektivní.

Reklama