Hlavní obsah

Praha byla vyřazena, olympiádu v roce 2016 pořádat nebude

PRAHA

Letní olympijské hry v roce 2016 se v Praze určitě neuskuteční. Rozhodlo o tom zasedání Výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Aténách, kde byl zúžen seznam uchazečů o pořadatelství her v tomto roce. A hlavní město České republiky bylo z výběru vyřazeno, stejně jako ázerbajdžánské Baku a katarské Dohá. Ve hře o LOH jsou naopak stále Chicago, Tokio, Rio de Janeiro a Madrid.

Článek

Šance Prahy na to, že se z „uchazečského“ města stane městem kandidátským nebyla už vzhledem k pořádání olympiády v Londýně v roce 2012 příliš reálná. Koneckonců i zástupci české kandidatury se už od začátku nechali slyšet, že rok 2016 je pro Prahu zkušební, reálně se podle organizační společnosti Praha olympijská dá uvažovat o pořadatelství her v letech 2020 nebo 2024.

Ve čtvrtek 12. června bude o dosavadní české kandidatuře, průběhu uchazečského procesu pro rok 2020 a o dalším postupu Prahy olympijské jednat komise rady hlavního města Prahy. "Další kroky budou schváleny na tomto zasedání," řekl Petera. Rada hlavního města Prahy poskytla společnosti 12,5 miliónu korun pouze pro uchazečskou fázi, podle Petery má ale Praha olympijská schválenou dotaci celých 100 miliónů korun. Další přerozdělení financí by se mělo schvalovat právě na schůzi 12. června.

Béma verdikt nepřekvapil

Ani pro pražského primátora Pavla Béma nebyl verdikt MOV překvapením. "A už vůbec ne tragédií. Do souboje o rok 2016 jsme šli s velmi malými šancemi," uvedl v tiskové zprávě s tím, že první kandidatura byla hlavně seznamovací. "Světu jsme se ukázali jako odvážné město, které o olympijské hry stojí. Z chyb a doporučení MOV se poučíme a napravíme je," dodal Bém.

Pracovní skupina MOV vytvořila pro hlasování exekutivy pořadí uchazečských měst, v kterém bylo na prvním místě Tokio těsně před Madridem. Praha porazila jen Baku. O třetí místo se podělily vyřazené Dauhá a Chicago, za nimi skončilo Rio de Janeiro.

Favoritem je Chicago 

Vybraná města musí nyní splnit další náročné požadavky MOV. Kandidátský dotazník musí být daleko rozsáhlejší než dotazník uchazečský, s jeho odevzdáním 12. února 2009 je třeba zaplatit půl miliónu dolarů, přibližně osm miliónů korun.

Zvláštní komise MOV potom všechna města navštíví a setká se ze zástupci kandidatury i vlády země. Konečná volba hostitelského města se uskuteční 2. října 2009 na zasedání MOV v Kodani. Největším favoritem na pořádání her je americké Chicago. Ve Spojených státech se letní olympiáda konala naposledy v roce 1996 v Atlantě.

Reklama

Související témata: