Hlavní obsah

OH v Londýně hrozí kvůli ekonomické krizi miliardový schodek

Celosvětová ekonomická krize ohrožuje také přípravu olympiády v Londýně. Organizátoři letních her v roce 2012 ve čtvrtel oznámili, že jim hrozí schodek 250 miliónů liber (7,7 miliardy korun) v rozpočtu na výstavbu olympijské vesnice.

Článek

"Zatím se držíme rozpočtu, ale některé faktory ovlivnit nemůžeme," řekl šéf organizačního výboru John Armitt. Stavba olympijské vesnice je nejnákladnější položkou v rozpočtu her, její vybudování přijde asi na miliardu liber. "Všechno bylo naplánováno v jiném ekonomickém prostředí, než v jakém to bude nakonec realizováno. Krize zasáhla olympiádu tvrdě, ale připravili jsme potřebné kroky, abychom rozpočet navýšili minimálně," řekl agentuře Reuters Armitt.

Rozpočet na výstavbu sportovišť a zázemí pro londýnskou olympiádu činí celkem 9,7 miliardy liber, z toho dvě miliardy slouží jako rezerva, jejíž část bude podle Armitta nyní použita na dofinancování výstavby vesnice. "Kdybychom čekali na podepsání dalších finančních dohod, výrazně bychom ohrozili termín dokončení," uvedl.

Reklama

Související témata: