Hlavní obsah

Brazilce v čele maratónu napadl divák, vyhrál Ital Baldini

ATÉNY

Olympijský maratón vyhrál Ital Stefano Baldini. Poslední závod olympijských her v Aténách však poznamenal skandál. V čele dlouho běžel Brazilec Vanderlei de Lima, ale zhruba na 35. kilometru jej napadl jeden z diváků a povalil ho na zem. Otřesený běžec se vrátil na trať a dokázal vybojovat bronzovou medaili.

Článek

Cíl byl v centru řecké metropole na stadiónu, kde se před 108 konala první novodobá olympiáda a Baldini tam zažil bouřlivý aplaus asi pětadvaceti tisíc na mramorových schodech stojících diváků, když oběhl jeden a půl kola, aby jako první protnul modrou cílovou pásku.

"Bylo to uchvátné běžet z Maratónu a vlastně si prožít ten příběh. Počasí byl ovražedné, ale ohromná touha a jediný příkaz v hlavě mě vedly do cíle," říkal Ital, jenž se po doběhu svalil na škvárou dráhu a ještě na ni zcela vyčerpán ležel, když dokončoval stříbrný Meb Keflezighi z USA původem z Eritrey, jenž do Ameriky utekl před válkou ve své rodné zemi.

Ovace pro Limu

Ohromné ovace sklidil i na třetím místě končící de Lima, jenž začal hodně ostře a od 7. kilometru běžel v čele, místy s náskokem přesahujícím minutu. V závěru ho sice soupeři v čele s Baldinim začali stahovat, ale měl stále kolem čtyřiceti vteřin k dobru, když ho již v aténských ulicích napadl neznámý muž, vytlačil z trati mezi diváky a povalil na zem. Otřesený Brazilec sice ihned pokračoval v závodu, ale brzy byl dostižen Italem a neměl hlavně dost psychických sil s ním po incidentu držet krok.

Neznámého výtržníka oblečeného do sukně, který napadl de Limu, policie ihned po incidentu zatkla, ale jeho totožnost ani národnost nebyla oznámena. Nešlo o první pokus narušit průběh olympijského maratónu, před 32 lety neznámý výtržník v Mnichově vběhl na stadión ještě před lídrem závodu a uběhl tam snad 300 metrů, než byl policí zadržen.

Pořadatelé v závěru polevili

Pořadatelské selhání včera ale jen dokumentovalo chaos, do nějž celé Atény s vidinou končící olympiády upadly. Viditelně polevila ostražitost i nasazení všech lidí zainteresovaných na konání her a neděli na všech sportovištích i po městě provázely až neuvěřitelné organizační zmatky, včetně neustálé dopravní zácpy, vyhrazené olympijské pruhy totiž obyvatelé přestávaly respektovat.

Start závodu byl v 18 hodin přímo v Maratónu, nedaleko památníků bitvy Řeků s Peršany, jejichž porážku běžel legendární voják do Atén sdělovat, aby na hranicích města padl vysílením a po oznámení řeckého vítězství zemřel. Až do Atén, kam už maratónci doráželi za tmy, se běželo po klasické trati stejně jako při prvních novodobých OH, kdy triumfoval domácí Spyridon Louis, tehdy v čase o třičtvrtě hodiny horším než včera Baldini.

Štefko se trápil

Mezi 107 atlety na startu byl i český reprezentant Robert Štefko, ale na celé trati se dost trápil a skončil na 63. místě s odstupem téměř sedmnácti minut na vítěze.

"Poměrně brzy mě zradil žaludek, vůbec jsem nebyl schopen přijímat tekutiny, což bylo v tomto počasí vražedné. Zvolil jsem tedy trochu mírnější tempo, přesto síly docházely v třicetistupňovém vedru velmi rychle. Závěr byl z mé strany jen o vůli, chtěl jsem za každou cenu doběhnout," říkal unavený Štefko, který byl posledním, 142. českým olympionikem startujícím v Aténách

Neuspěla ani řada favoritů, až sedmý dorazil do cíle Keňan Wainaina, jenž toužil zkompletovat svou olympijskou sbírku po bronzu z Atlanty a stříbru v Sydney. Jeho krajan a světový rekordman Tergat také v závěru odpadl a skončil desátý, hned za ním doběhl úřadující mistr světa Gharíb z Maroka.

MARATÓN, muži
1. Baldini (It.)2:10:55
2. Keflezighi (USA)2:11:29
3. De Lima (Braz.)2:12:11
4. Brown (Brit.)2:12:26
5. Aburaja (Jap.)2:13:11
6. Suwa (Jap.)2:13:24
7. Wainaina (Keňa)2:13:30
8. Chaica (Portug.)2:14:17
...
63. Štefko (ČR)2:27:13

Reklama