Hlavní obsah

Řezáč a další laufařská esa vs. Northug. Marcialonga má o náboj postaráno

PRAHA

Nejlepší klasický laufař planety Stanislav Řezáč versus Peter Northug, dvojnásobný olympijský šampión a sedminásobný mistr světa na „krátkých“ tratích. A ještě další skvělí běžci na lyžích – dálkaři Jerry Ahrlin, Andres Aukland, po nemoci se vracející Oskar Svärd nebo Martin Koukal, který v tomto údolí získal v roce 2003 titul mistra světa na 50 km. Skvělou podívanou očekává nedělní 39. Marcialonga, slavný italský maratón na 70 km, druhý závod série Ski Classics a třetí díl FIS Marathon Cupu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stanislav Řezáč protíná cílovou pásku jako vítěz Jizerské padesátky.

Článek

Pořadatelé vyrobili 200 000 kubíků sněhu, už i posněžilo, takže potíže nehrozí. Na trať vyrazí 7200 závodníků ze 32 zemí, z toho skoro tři tisíce Norů! Na startu pozdraví účastníky slavní cyklisté, vítěz Gira - Gilberto Simoni nebo Maurizio Fondriest i česká olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

Lídr českého Patria Direct teamu Stanislav Řezáč zůstal po Dolomitenlaufu na přípravě v rakouském Obertilliachu. „Cítím se dobře, potkávám tady plno soupeřů. Ale Marcia je hodně těžký závod, ukáže se až na trati.“ A jak se chystá na Northuga? „Nemůžu se soustředit jen na něj. Všichni laufaři se poctivě chystali, Auklandi a hlavně Ahrlin budou určitě ve výborné formě.“ Řezáč tu vyhrál v roce 2005 a loni byl třetí.

Petr Novák, druhý jezdec Patria Direct teamu, který se potkal s Northugem na trati v minulé sezoně při světovém poháru a na mistrovství světa, nabádá: „Stando, uvař ho už na trati. Jakmile si ho dovezete na zádech až do finiše, bude to moc těžké.“ Sám Novák dojel Marcialongu před dvěma lety na 14. pozici.

Otterstad: Setřesou ho po dvaceti kilometrech 

Nils Marius Otterstad, manažer jednoho z nejúspěšnějších laufařských týmů Team Xtra Personell, mírní obavy: „Northuga setřesou po dvaceti kilometrech. Je to skvělý běžec, ale na takovou dálku na Marcialonze není zvyklý. Podle mě nemá šanci uspět.“ Northug po finále Tour de ski 8. ledna tady ve Val di Fiemme odpočíval, vynechal i světové poháry v Miláně a Otepää.

Třeba se „chytne“ a dlouhá jízda se mu zalíbí. Podle kuloárních informací má letos slíbeno 1000 eur za jeden ujetý kilometr při každém ze tří nasmlouvaných laufů (Marcialonga, König Ludwig lauf, Vasaloppet). Pokud by odjel kompletní program, vydělal by tak jen na startovném 202 000 eur, to je asi 4,5 miliónu korun.

V Česku by se měl objevit na světovém poháru v Novém Městě 11. února, kde se jede klasická třicítka s hromadným startem. „Pracujeme na tom, aby se příští rok Northug představil i přímo na Jizerské 50,“ potvrdil Marek Tesař, ředitel agentury Mather Activation.

ČT4 připravuje v neděli v 9.30 přímý přenos. Vysílat bude i další závody Ski Classics, německý König Ludwig lauf, legendární švédský Vasaloppet a finálový Norefjellrennet v Norsku.

Reklama