Hlavní obsah

Štafeta českých běžkyň má po dvaceti letech medaili ve SP

LA CLUSAZ

Po dvaceti letech se dočkalo české běžecké lyžování medaile v ženské štafetě ve Světovém poháru. Bronz ve francouzském středisku La Clusaz vybojovaly Helena Erbenová, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a finišmanka Kateřina Neumannová, která dosáhla na svém bruslařském pětikilometrovém úseku nejrychlejšího času ze všech závodnic.

Foto: Adidas

Kateřina Neumannová

Článek

České lyžování získalo v této sezóně už druhou štafetovou medaili, muži byli rovněž třetí před měsícem v Gällivare. Od stříbrného švédského kvarteta dělily české reprezentantky jen dvě sekundy, na vítězné Němky ztratily necelých patnáct vteřin. "Katka měla ztrátu zhruba padesát sekund, ale podala fantastický výkon. Řekl bych, že zajela ještě líp než v Gällivare," srovnal trenér Vladimír Pavlata dnešní závod s listopadovým ve Švédsku, kde Neumannová po heroickém výkonu vytáhla českou štafetu na čtvrté místo.

Od rozdělení federace se na stupně vítězů české kvarteto prosadilo poprvé, Pavlata pátral v paměti, kdy přesně se to naposledy povedlo. "Už se mě tady na to ptali. Myslím, že po Sarajevu, na Světovém poháru v roce 1985," snažil se vybavit poslední medailový úspěch.

Finky v závěru odpadly

Dnešní závod rozběhla v české kombinéze Erbenová a předávala jako čtvrtá. "Měla to hodně těžké, absolvovala tady celý program. Po druhém úseku jsme měli malinko větší ztrátu, než jsme si mysleli, Rajdlová ale byla minulý týden nemocná," řekl Pavlata. Po dvou úsecích klasickou technickou byly Češky páté a Janečková kontakt se soupeřkami udržela. "Absolutně splnila, co se od ní čekalo. Ve druhém kole ukázala, že je velká bojovnice," vysekl trenér pochvalu třetí člence týmu.

Olympijská vítězka Neumannová potvrdila, že má ve své poslední sezoně v kariéře znovu formu jako hrom. "S Katkou jela silná čtveřice. Na Švédku jí chyběly dva metry," řekl Pavlata. Švédky přitom měly na čtvrtém úseku krizi stejně jako Finky, ale zvedly se. "Finky suverénně vedly, ale Kuitunenová úplně odpadla," dodal trenér českých běžkyň.

Německá štafeta ve složení Böhlerová, Bauerová, Künzelová a Sachenbacherová-Stehleová vylepšila své druhé místo z Gällivare a využila tak dokonale absence norské hvězdy Björgenové. Bez ní skončily její krajanky až osmé. Vedoucí žena Světového poháru Virpi Kuitunenová doběhla na pátém místě.

Výsledky:
1. Německo (Böhlerová, Bauerová, Künzelová, Sachenbacherová-Stehleová) 56:14,6, 2. Švédsko (Anderssonová, Lindborgová, Kallaová, Norgrenová) -12,7, 3. ČR (Erbenová, Rajdlová, Janečková, Neumannová) -14,7, 4. Rusko -20,1, 5. Finsko -29,9, 6. Itálie -35,5.

Reklama

Související témata: