Hlavní obsah

Jizerské 50 hrozil sešup! Nakonec však pokračuje mezi elitou s Vasaloppetem v čele

Liberec

Prestiž legendární Jizerské 50 byla v ohrožení. Pořadatelé nejslavnějšího českého běhu na lyžích kvůli stoupajícím nákladům váhali nad účastí závodu v elitním seriálu Visma Ski Classics, v jehož rámci se v Jizerských horách běhá od roku 2011.

Jizerská 50 (ilustrační foto)

Článek

„Velmi jsme váhali podepsat novou smlouvu především z důvodu výrazně vzrůstajících finančních nároků. Jednání trvala více jak půl roku. Nakonec rozhodl přínos partnerství s uznávaným seriálem nejen pro Jizerskou 50, ale také pro Liberecký kraj a české lyžování. Od roku 2020 bude Jizerská 50 nadále součástí seriálu, kde jsou ty největší a nejprestižnější závody světa," vysvětluje Marek Tesař z agentury RAUL, která je marketingovým partnerem Jizerské 50.

Memoriál Expedice Peru 1970 tak zůstává po boku největších běhů na lyžích jako Vasaloppet ve Švédsku, Marcialonga v Itálii či Birkebeiner v Norsku. „Být po boku legendárních závodů je pro prestiž a atraktivitu závodu pro zahraniční závodníky klíčová," dodává Tesař.

Finanční prostředky nyní budou zástupci závodu dávat dohromady za pomoci partnerů a dalších subjektů.

„Často slýchám, že díky startovnému od závodníků a příspěvků partnerů musíme zvládnout všechny tyto náklady pokrýt. To ovšem není pravda. Pořádání akce je v zimních podmínkách natolik náročné, že další náklady, které jsou spojené právě s účastí v seriálu Visma Ski Classics, jsou mimo naše možnosti. I proto věřím, že nám s nimi pomohou další partneři a subjekty, které z účasti Jizerské v seriálu profitují," vysvětluje Tesař. Organizátoři mimo jiné argumentují s tím, že na závod přijede ze zahraničí zhruba 3000 návštěvníků, kteří v Liberci a okolí stráví v průměru 2,8 dne.

Do všech závodů v rámci letošního 52. dílu Jizerské 50 se v Bedřichově postavilo celkem 7776 závodníků, což byla největší účast od roku 1978. Hlavního závodu na 50 kilometrů se zúčastnilo celkem 4600 běžců. Startovné na hlavní závod v příštím roce se dle data přihlášení pohybuje od 1600 do 3000 korun.

Reklama