Hlavní obsah

Královna Samková! Zlatá snowboardkrosařka ukončila tříletou nadvládu Ledecké

Praha

Tříletá nadvláda snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké skončila, na tuzemském trůnu ji vystřídala Eva Samková. Česká snowboardkrosařka ovládla anketu Svazu lyžařů ČR o nejlepšího závodníka sezony podruhé v kariéře, Královnou bílé stopy se stala po pěti letech. Vítězku přechozích tří ročníků porazila o 38 hlasů, bronzová příčka patří alpské lyžařce Gabriele Capové, která získala 1 hlas.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Anketu Král bílé stopy 2019 o nejlepšího lyžaře a snowboardistu Svazu lyžařů České republiky vyhrála snowboardistka Eva Samková.

Článek

Samková během zimy naplnila všechny cíle, které si předsevzala. V americkém Solitude se stala poprvé mistryní světa, v závěru sezony navíc přidala další křišťálový glóbus za celkové vítězství v seriálu Světového poháru.

Premiérovou korunku si nasadila v roce 2014, kdy senzačně triumfovala na olympijských hrách v Soči. Na trůnu jí posléze nahradila slalomářka Šárka Strachová, od roku 2016 následovala éra Ledecké. Ta pokud by anketu vyhrála i letos, vyrovnala by historický rekord běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové, která zvítězila čtyřikrát za sebou (2004 až 2007).

Vedle triumfu v hlavní kategorii Samková vládla také disciplíně snowboarding, Ledecká zase alpským lyžařům. Návrat mezi světovou elitu katapultoval do role skokana roku Romana Koudelku.

Do Síně slávy byl in memoriam uveden Václav Vrbata, jenž v roce 1913 na Zlatém návrší v Krkonoších zahynul při snaze zachránit svého přítele Bohumila Hanče, který během závodu na 50 kilometrů zůstal uprostřed vichřice na trati sám. V Síni slávy českého lyžování jsou tak oba aktéři této tragické události.

VÝSLEDKY ANKETY KRÁL BÍLÉ STOPY 2019:
1. Eva Samková (snowboarding) 42 hlasů
2. Ester Ledecká (snowboarding a sjezdové lyžování) 4
3. Gabriela Capová (sjezdové lyžování) 1
DISCIPLÍNY
Akrobatické lyžování - Nikol Kučerová
Alpské disciplíny - Ester Ledecká
Běh na lyžích - Michal Novák
Severská kombinace - Tomáš Portyk
Skok na lyžích - Roman Koudelka
Snowboarding - Eva Samková
Travní lyžování - Martin Barták
Trenér roku - Marek Jelínek
Junior roku - Jan Zabystřan
Síň slávy - Václav Vrbata (in memoriam)

Reklama

Související témata: