Hlavní obsah

Bývalý Valentův soupeř Grišin prodal olympijské medaile

Boston

Bývalý běloruský akrobatický skokan na lyžích Alexej Grišin prodal své dvě olympijské medaile, aby pomohl nemocnému příteli. Zlato z Vancouveru 2010 a bronz ze Salt Lake City 2002 vynesly v aukci téměř 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun), jimiž chce někdejší soupeř Aleše Valenty přispět na operaci a následnou lékařskou péči blízké osobě.

Foto: Sport.cz

Bývalý běloruský akrobatický skokan na lyžích Alexej Grišin prodal své olympijské medaile.

Článek

Grišin dražil medaile prostřednictvím bostonského aukčního domu RR Auctions. Zlato z Vancouveru bylo o to cennější, že bylo historicky první pro Bělorusko ze zimních olympijských her. Za 68 750 dolarů ho také koupil sběratel z Běloruska.

"Jsme nadšení, že se medaile vrátí do Běloruska. Grišin chce výtěžek z prodeje využít na zaplacení operace a související lékařské výlohy pro blízkého přítele. Takže jsou spokojeni všichni," uvedl viceprezident RR Auctions Bobby Livingston. Bronz ze Salt Lake City, kde triumfoval Valenta, vynesl 28 410 dolarů.

Grišin se od roku 1998 zúčastnil pěti olympijských her za sebou a má také kompletní medailovou sbírku z mistrovství světa. Kariéru ukončil po ZOH v Soči, kde byl vlajkonošem běloruské výpravy.

Reklama