Hlavní obsah

Byl pro ně učitelem i inspirací. Díky za nezapomenutelné okamžiky, píší kolegové loučícímu se Hirscherovi

Těžký rok pro sjezdové lyžování. Slova, se kterými lze jedině souhlasit. Po ukončení kariéry Lindsey Vonnové a Aksela Lunda Svindala ve středu oznámil odchod do důchodu také hvězdný Rakušan Marcel Hirscher. I když se jeho rozhodnutí očekávalo, vyvolalo u jeho současných i bývalých kolegů a kolegyň emoce.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Nejlepší sjezdař posledních let Rakušan Marcel Hirscher končí ve 30 letech kariéru. Vyhrál osmkrát Světový pohár, dvě zlata z OH a sedm titulů z MS.

Článek

„Těžký rok pro sjezdové lyžování, legendární Marcel Hirscher oznámil odchod do důchodu. Gratuluji ti ke tvé úžasné kariéře, můj příteli. Byla pro mě čest závodit ve stejné éře jako ty. Osm celkových vítězství ve Světovém poháru je rekord, který nikdo nepřekoná. Užij si čas s rodinou. Není to v tom důchodu tak hrozné,“ napsala na sociální sítě Lindsey Vonnová, hvězdná Američanka, která letos po světovém šampionátu také ukončila svou úspěšnou kariéru.

Hirscherovi mladší kolegové svému velkému soupeři hlavně děkovali, že je mnohému naučil. „Díky za všechny lekce. Přeju hodně štěstí v dalších výzvách,“ uvedl slovinský slalomář Žan Kranjec. Přidali se k němu i další. Francouzský lyžař Victor Muffat-Jeandet, bronzový medailista z loňských olympijských her přiznal, že mu bude Hirscher chybět a poděkoval mu za jeho profesionalitu, inspiraci a fair play.

Další Hirscherův soupeř Alexis Pinturault zase lituje, že si proti němu už nezazávodí. „Líbilo se mi s tebou soutěžit, byly to výzvy, škoda, že jich nebude víc. „Bude to divné, že už se nebudeme na závodech vídat. Marcel je skvělý šampion, který lyžování dostal na další úroveň. Hodně nám pomáhal, díky němu jsem se stal lepším,“ prohlásil trojnásobný olympijský medailista.

„Bylo pro mě velkou ctí s tebou závodit. Omlouvám se Ingemaru Stenmarkovi, ale ty jsi nejlepším lyžařem všech dob,“ řekl Aksel Lund Svindal, držitel mnoha medailí, jak z olympiád, tak ze světových šampionátů, který odešel do důchodu také po letošním mistrovství světa.

Chybět bude i fenomenální Mikaele Schiffrinové. „Je to zvláštní, jak může být emocionální rozloučení se sportovcem, který odchází do důchodu. Se sportovcem, od kterého jste se učili a inspirovali během své kariéry. Se sportovcem, který vám ukázal, že to, co považujete za nemožné, je možné. Se sportovcem, který s ostatními vždy jednal s úctou. Marceli Hirschere, děkujeme za nezapomenutelné okamžiky,“ dodala trojnásobná olympijská medailistka a pětinásobná světová šampionka.

Reklama