Hlavní obsah

Hájková bere slova o nástupkyni Neumannové s rezervou

PRAHA

Reprezentační výběr českých běžkyň na lyžích je opět pětičlenný. Místo po Kateřině Neumannová, která se po letošní sezóně rozloučila s aktivní kariérou, obsadila osmnáctiletá Eliška Hájková, pro níž byla pozvánka do elitního kvintetu víc než splněným snem. „Beru i roli náhradnice, vím, že se mám od mých týmových kolegyň co učit,“ uvědomuje si reprezentační benjamínek.

Článek

Hájková se dosud prosazovala především v juniorské kategorii, pozvání do seniorské reprezentace prý ale nebylo zcela překvapivé. „Viselo to ve vzduchu už asi dva roky, protože reprezentace obvykle bývá šestičlenná. U nás je ale ‘áčko‘ pětičlenné a po Katčině odchodu bylo nutné její místo obsadit. Pro mě je to obrovská výzva, trénink mezi juniorkami mi už tolik nedával a s klukama se trénovat nedá,“ vysvětlovala se smíchem při rozhovoru pro Sport.cz.

Závodnice SKI Klubu Jablonec se připravuje s kvartetem Helena Erbenová, Kamila Rajdlová, Iva Janečková a Eva Nývltová necelé tři týdny a spolupráci si pochvaluje. „Myslím, že jsem mezi ně dobře zapadla. V některých chvílích mi třeba na kole ujíždějí, ale to je pro mě alespoň motivace posouvat se dál,“ líčila Hájková.

Jakou šanci v týmu dostane, zatím příliš neřeší. „Beru i roli náhradnice, jsem šťastná, že jsem mezi nimi. Vím, že se mám od mých týmových kolegyň co učit,“ má jasno. S lehkými rozpaky spíš přijímá slova o tom, že je vlastně nástupkyní legendární Neumannové. „Je to trochu stresující. Už slyším, jak lidi říkají ‘A jéje, koho to tam vzali. Tohle má být nová Katka?‘ Nehodlám se tím ale nijak trápit. Přechod z juniorské kategorie k seniorkám je hodně obtížný a pro mě je nejdůležitější, že mohu trénovat s ženským áčkem,“ dodala.

Naději českého běhu na lyžích tak čeká především sbírání zkušeností. „Čekají mě závody, na které bych se nejspíš jinak nedostala. Přechod k seniorům je ale právě o sbírání zkušeností. Markantní je to třeba u sprintů, kde je konfrontace s elitou velice důležitá,“ uzavřela Hájková, jejíž doménou by měly být právě kratší tratě.

Reklama