Hlavní obsah

Poltoranin a dva estonští lyžaři mají za doping čtyřletý distanc

Oberhofen

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v běhu na lyžích Kazach Alexej Poltoranin dostal čtyřletý distanc za doping. Stejně byli po aféře, která vypukla loni v únoru během světového šampionátu v Seefeldu, potrestáni i estonští závodníci Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu a estonský trenér Mati Alaver.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v běhu na lyžích Kazach Alexej Poltoranin dostal čtyřletý distanc za doping (ilustrační foto)

Článek

O disciplinárních trestech dnes informovala mezinárodní federace FIS. Vyšetřování stále běží v případu dalšího estonského lyžaře Alga Kärpa a také Veerpaluova otce Andruse, dvojnásobného olympijského vítěze z let 2002 a 2006.

Už loni byli potrestáni další aktéři skandálu ze Seefeldu. Rakouští lyžaři Dominik Baldauf a Max Hauke dostali rovněž čtyřletý zákaz startů. Jejich krajan Johannes Dürr, který svým svědectvím pomohl k rozbití dopingové sítě kolem německého lékaře Marka Schmidta, obdržel za opakovaný doping doživotní distanc.

Největší úspěchy z této skupiny dopingových hříšníků má na kontě Poltoranin. Dvaatřicetiletý Kazach získal v roce 2013 na mistrovství světa ve Val di Fiemme bronz v závodu na 50 km klasicky a ve sprintu dvojic. Ve Světovém poháru vybojoval 12 individuálních vítězství a 28 pódiových umístění. V roce 2013 byl v elitním seriálu celkově čtvrtý, stejné umístění si připsal v roce 2018 na Tour de Ski.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články