Hlavní obsah

Ledecká ve stínu neviděla dobře pod nohy, přesto si vysloužila Bankovu pochvalu

Bansko/Praha

Pro Ester Ledeckou je 20. místo ze sjezdu Světového poháru v bulharském Bansku nejhorším výsledkem zimy z této lyžařské disciplíny a v boji o malý křišťálový glóbus klesla po čtvrtém z devíti závodů na třetí místo. Vedení v celkovém pořadí sjezdu udržela Švýcarka Corinne Suterová, která dojela o šest míst před českou reprezentantkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sjezd v Bansku ovládla ShiffrinováVideo: sntv

 
Článek

Díky pátečnímu triumfu se před Ledeckou v hodnocení disciplíny dostala o 13 bodů i Mikaela Shiffrinová, ztráta Češky na vedoucí Švýcarku činí padesát bodů. „Američanka zajela fantastickou jízdu, z níž se můžu u videa jedině poučit. Shiffrinová zase všem ukázala, jak je výborná a vlastně i všestranná lyžařka," líčila Ledecká.

Pro Shiffrinovou jde už o 65. výhru v závodě SP, ale sjezd ovládla teprve podruhé v kariéře. Poprvé uspěla v prosinci 2017 v Lake Louise, kde si přesně o dva roky později zapsala svůj jediný pohárový triumf na lyžích také Ledecká. Druhá v Bansku skončila o osmnáct setin pomalejší Italka Federica Brignoneová, která přitom vede pohárovou klasifikaci obřího slalomu.

„Zledovatělá trať byla hodně prudká, navíc hrbolatá a ten její profil plný zatáček připomínal spíš obřák ve velké rychlosti, takže to vyhovovalo holkám, které jezdí technické disciplíny. Zejména ve spodní pasáži měly výhodu a není náhoda, že z toho vytěžily právě Shiffrinová a Brignoneová," přibližovala Ledecká, která trochu doplatila i na nízké číslo tři.

„Když jsem jela, tak byl ještě stín na trati. Další lyžařkám už víc svítilo sluníčko a bylo tak vidět lépe pod nohy," řekla Ledecká, jež se vrátila na lyže ze snowboardu, na němž minulý týden skončila druhá v úterním paralelním slalomu a v sobotu vyhrála paralelní obří slalom.

Můžu se určitě zlepšit, ví Ledecká

„Určitě se mohu ještě zlepšit a někam posunout, ale dostala jsem pochvalu od trenéra Ondry Banka, který už je na cestě do Kitzbühelu a sledoval to na dálku. Volal, že jsem v podstatě jela podle plánu a na takhle pro mě složitém kopci odvedla maximum," vykládala.

Foto: Pier Marco Tacca, ČTK/AP

Ester Ledecká dojela na dvacátém místě

Na náročné trati se z padesáti startujících do cíle nedostalo šestnáct sjezdařek. „Nezažila jsem, že by někdy tolik holek vypadlo, naštěstí tam nedošlo k žádnému vážnému zranění," líčila Ledecká, kterou v sobotu čeká v Bansku další sjezd a v neděli pojede super G.

„Mělo by to být na stejné trati, takže jsem ráda za páteční zkušenost, protože ten první trénink byl vyloženě okoukávací. Tady v Bulharsku jsem na lyžích vůbec poprvé," přiblížila 24letá unikátní sportovní obojživelnice, úspěšně kombinující alpské lyžování se snowboardingem.

Reklama

Související témata: