Hlavní obsah

V Zakopaném se do SP kvalifikovali všichni čtyři čeští skokani

Zakopané

Stoprocentně úspěšní byli dnes čeští skokani na lyžích v kvalifikaci Světového poháru v Zakopaném. Do nedělního závodu jednotlivců postoupili Roman Koudelka, Vojtěch Štursa, Viktor Polášek i Filip Sakala. Kompletní kvarteto naposledy kvalifikaci zvládlo na začátku prosince v Nižním Tagilu.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Český skokan Roman Koudelka na snímku ze závodu v Innsbrucku.

Článek

Koudelka doletěl na 132 metrů, za nepříznivé větrné podmínky inkasoval vysokou bodovou kompenzaci a postoupil z desátého místa. Nejlepší z Čechů tak jen těsně zaostal za svým dosavadním kvalifikačním maximem, které si vytvořil devátým místem před dvěma týdny ve Val di Fiemme.

Štursa, jenž se naposledy v závodu SP představil před Vánocemi v Engelbergu, kde se kvalifikace kvůli nepřízni počasí neuskutečnila, předvedl v ideálních podmínkách skok dlouhý 130 metrů a dlouho vedl. Nakonec obsadil 28. místo.

Polášek zapsal 124,5 metru, získal však vysokou kompenzaci za vítr a skončil hned za Štursou. Sakala, jenž v kvalifikaci uspěl naposledy ve Val di Fiemme, postoupil se skokem 119,5 m z 43. místa.

Kvalifikaci ovládl domácí favorit Dawid Kubacki (140,5 m), jenž vyhrál oba předchozí závody v Titisee-Neustadtu, před Japoncem Rjojuem Kobajašim. Nejdelší pokus dne předvedl třetí Rakušan Stefan Kraft (141 m).

V sobotu je v Zakopaném na programu soutěž družstev, závod jednotlivců se bude skákat v neděli.

Reklama

Související témata: