Hlavní obsah

Bauer pojede před MS v Liberci i Tour de Ski

PRAHA

Finále přípravy před novou sezónou má před sebou úřadující vítěz Světového poháru v běhu na lyžích Lukáš Bauer. První ostrý závod absolvuje jednatřicetiletý závodník z Božího Daru na konci listopadu ve švédském Gallivare, vrcholem sezóny pak bude únorové mistrovství světa, které se odehraje na tratích v Liberci. Proti původním předpokladům bude Bauer na přelomu roku usilovat i o obhajobu vítězství v seriálu Tour de Ski.

Foto: Sport.cz

Lukáš Bauer při přípravě na kolečkových lyžích.

Článek

Bauer vplul do dalšího tréninkového období po veleúspěšné sezóně na začátku května a během několika měsíců dřel spolu s ostatními reprezentačními kolegy na Šumavě, ve vysokohorském prostředí v Itálii či ve švédském Torsby, kde se ve speciálním tunelu svezl i na sněhu. „Není to jako trénovat v přírodě, ale to svezení a skluz tam je. A to byl účel,“ líčil český reprezentant při čtvrtečním setkání s novináři.

Svou stávající formu čeští běžci otestovali při víkendovém mistrovství republiky v běhu na kolečkových lyžích a právě pro Bauera dopadla zkouška výborně, když na 20kilometrové trati ve Vesci vyhrál a v běhu do vrchu nestačil pouze na specialistu Jiřího Magála. „Po úspěšné sezóně jsem se vrhl do další přípravy s obrovskou chutí, takže zákonitě přišla únava. O víkendu jsem si ale ověřil, že jsem připraven výborně,“ pochvaloval si první muž SP.

Místo do Kanady na Tour 

„Náročnost soustředění byla větší než loni. Zda není příliš velká jsme ale konzultovali i přímo s Lukášem,“ poodhalil reprezentační a současně Bauerův osobní trenér Miroslav Petrásek, jehož svěřence nyní čeká přípravná fáze na ledovci. V polovině září reprezentace odjíždí na Dachstein, kam zavítá znovu na začátku října, a na přelomu října a listopadu si závodníci odbudou závěrečnou přípravu tradičně ve finském Muoniu. První závody SP se pojedou 22.-23. listopadu ve Švédsku.

Proti původním předpokladům se Bauer chystá i na letošní Tour de Ski. „Plánovali jsme jet na testovací závody na olympijských tratích v kanadském Vancouveru. Jenže tam vypadl jeden distanční závod a přišlo nám to zbytečné. Proto jsme se rozhodli absolvovat i letošní ročník Tour de Ski,“ vyprávěl Bauer. Toho, že by mu náročný seriál odčerpal síly před světovým šampionátem v Liberci se nebojí. „Nemám obavu, že bych Tour nějak odnesl. Pojedu se hlavně zúčastnit, mistrovství světa je jasnou prioritou,“ prohlásil jednoznačně.

Reklama