Hlavní obsah

Úspěch české diplomacie: do Špindlu se vrátí SP v alpském lyžování

Pavel NovotnýSport.cz

Cirkus Světového poháru v alpském lyžování rozbije potřetí svůj stan v údolí Svatého Petra ve Špindlerově Mlýně. Krkonošskému středisku byla na pravidelném podzimním zasedání Mezinárodní lyžařské federace FIS přidělena organizace závodů žen ve slalomu a obřím slalomu v sezóně 2010/2011.

Článek

V provizorní termímové listině všech sezón do roku 2013 prezentovaném na květnovém kongresu FIS v Kapském Městě přitom Špindlerův Mlýn nefiguroval. Místo v kalendáři ale nakonec dostal díky velkému diplomatickému úsilí šéfa organizačního výboru Bohumíra Zemana, prezidenta Českého olympijského výboru Milana Jiráska, který byl letos znovu zvolen do prezídia FIS, či šéfa Českého svazu lyžařů Lukáše Sobotky.

„Pod tím vším se skrývá řada jednání a spousta dopisů představitelům FIS. I když jsme nenaplnili naši představu dostat Světový pohár do Špindlu jednou za dva roky,“ podotkl k úspěšné české lobby generální sekretář SP ve Svatém Petru Aleš Krýzl na páteční tiskové konferenci.

Uznání organizátorů předešlých podniků

„Přidělení SP je především uznání organizátorů předešlých podniků ve Špindlerově Mlýně. Byla totiž patrná tendence k vytvoření extraligy pořadatelů z ryze alpského prostředí, do níž by nebyla možnost postupu. My jsme argumentovali jednak tím, že je to cesta ke stagnaci, a také tím, že je FIS organizace mezinárodní,“ doplnil šéf ČOV Jirásek. Slalom a obří slalom žen se jel ve Svatém Petru již v prosinci roce 2005 a letos v lednu.

Přitom právě poslední krkonošský podnik ve slalomu byl na německé televizní stanici ARD druhým nejsledovanějším závodem po tradičním sjezdu mužů v Kitzbühelu.

Českým vyjednavačům se navíc podařilo získat mnohem „lukrativnější“ termín než doposud. „Dostali jsme dokonalý termín 11. a 12. března 2011. Je to po mistrovství světa v Garmischi-Partenkirchenu, takže se nám sejdou ti nejlepší, a navíc je to poslední podnik před finále sezóny ve švýcarském Lenzerheide,“ vysvětlil Zeman. „Termín je ideální. Už bude po hlavní sezóně a v březnu již bývá hodně slunce, takže budou krásné obrázky,“ doplnil šéf skiareálu Jiří Beran.

Reklama

Související témata: