Hlavní obsah

Schranz: Stal jsem se obětí olympijského pokrytectví

VÍDEŇ

Jeho vyloučení z olympijských her 1972 v Sapporu pro údajné porušení amatérských principů je dodnes v Rakousku pociťováno jako velká křivda. Navzdory tomu lyžařská legenda Karl Schranz, který se v úterý 18. listopadu dožívá 70 let, na olympijské hry nezanevřel. Jako poradce pomáhá pořadatelům zimní olympiády v Soči v roce 2014.

Článek

"Stal jsem se obětí olympijského pokrytectví. A tak to chápala i většina lidí, kteří cítili, že tak je možné zacházet jen se sportovcem z malé země," vzpomínal v rozhovoru pro list Kurier na své vyloučení z her, které mu znemožnilo pokusit se o olympijské vítězství, jež mu jako jediné ve sbírce triumfů chybí. Připomíná i uvítání, kterého se mu dostalo ve Vídni po návratu ze Sappora, kdy ho přišlo pozdravit na 100 000 lidí.

"Bruno Kreisky ze mě chtěl tehdy udělat státního tajemníka pro sport. Ale to by znamenalo přestěhovat se do Vídně a já jsem tehdy krátce po svatbě poslechl manželku, které nechtěla ze St. Antonu. A měla pravdu," říká Schranz.

Mezinárodní olympijský výbor v čele s velkým obhájcem amatérských způsobů Averym Brundagem jej vyloučil z účasti v předvečer her v Sapporu kvůli fotografii, na níž Schranz pózoval v tričku s reklamou na kávu. Podle odhadů za to tehdy dostal 60.000 dolarů.

Schranz připomíná, že jeho vyloučení nebylo jednomyslné. "Na mé straně byli tehdy Rusové a Kubánci," říká. Právě s Rusy spojují Schranze už 40 let velmi těsné vztahy. "Už v roce 1968 jsem trénoval ruské sjezdaře na Kavkazu, tehdejšímu nejlepšímu závodníkovi Baljonovovi jsem dával své ojeté lyže. Mezi nimi byl i Leonid Tygaščev, který je teď předsedou Ruského olympijského výboru a blízkým spolupracovníkem bývalého prezidenta Vladimira Putina," uvedl.

Právě Tygaščev ho v roce 2001 seznámil s Putinem, který rád jezdí do Rakouska lyžovat. "Už jsme se od té doby setkali asi patnáctkrát. Nedaleko Soči jsou krásné lyžařské terény, které ale potřebují ještě hodně práce. V těchto odborných otázkách se snažím Putinovi radit," odmítá Schranz dohady, podle nichž má na nejmocnějšího muže Ruska značný vliv. Připouští ale, že jejich vztah je už dosti osobní.

Muž, který se nedávno objevil i na známce Rakouské pošty, označuje za nejradostnější vítězství úspěšný boj své dcery Anny-Marie s rakovinou. A jako tajemství své stále vynikající kondice žertem prozrazuje: "Sním každý večer jedno jablko."

Reklama