Hlavní obsah

Bauer: Už v tréninku jsem se cítil lépe

Český lyžař Lukáš Bauer se vrátil v nedělním závodě Světového poháru ve finském Kuusamu na stupně vítězů a po druhém místě si v rozhovoru pro deník Právo pochvaloval dobrý výsledek: „Přitom bylo v plánu nemít superformu, ta má přijít až na libereckém mistrovství světa.“

Článek

Co jste si po druhém místě na patnáctce říkal v cíli? Nadšení jste moc najevo nedával, jste vůbec spokojený?

Nevím, jak to vypadalo v televizi, ale byl jsem spokojený. A to docela hodně. Co víc si přát? Už jen první místo. Ztráta byla minimální. K tomu ten pomalejší začátek...

Možná až příliš. To bylo podle plánu?

Bylo to pomalejší než jsem čekal. Měli jsme to vymyšlené tak, že zkusím jet s Norem Rönningem, který startoval o kolo dřív. Vycházelo to, jedno kolo jsem s ním objel, držel jsem se v háku, snažil se něco ušetřit. Možná jsem měl poodjet dřív, ztráta narostla přes dvacet vteřin, ale nevím jestli by to nakonec bylo lepší nebo horší.

Vypadalo to, že jste finiš měl precizně vypočítaný na všechny soupeře, jen na překvapivě rychlého Nora Sundbyho jste pozapomněl...

Byl lepší, bez ohledu na to, co se dělo. Zajímavé je, že mi kluci na trati hlásili na jedenáctém a půltém kilometru, že jsme nastejno, a zhruba dva kiláky před cílem už jsem ztrácel sedm vteřin. Jestli se v měření nespletli, tak někde tam je zakopaný pes.

Asi ale platí dál, že klasická patnáctka bude vaší nejsilnější disciplínou...

Určitě patří mezi mé nejoblíbenější a nejsilnější tratě. Ale v top formě - doufejme, že přijde - už nemám problém ani s bruslením.

Severskou anabázi máte za sebou. Splnila očekávání?

S loňskem se to nedá srovnávat, to jsem byl druhý a první. Ale deváté místo z Gällivare je dobré, druhé z Kuusama super. Přitom bylo v plánu nemít superformu, ta má přijít až na libereckém mistrovství světa. Odtrénovali jsem to, co jsme měli. Už v týdnu před závodem se mé pocity zlepšovaly.

Na co se po dlouhých týdnech na severu nejvíc těšíte?

Na dva dny s rodinou.

V Gällivare jste opustil z minulé zimy osvědčené rituály včetně grogu v předvečer závodu, Nevrátil jste se k nim?

Jo. Grog jsem si dal. A byl jsem trochu nervózní. Kdybych nebyl do desítky, moje tvrzení o tom, že to ještě mám čím nakopnout, by vzalo za své (smích).

Co další závodní program?

Autem vyrazím do La Clusaz, pak jsem uvažoval, že vynechám Davos, ale teď to vypadá, že i tam pojedu. Mezitím dojde i na vysokohorskou přípravu v Alpách.

Ale ostaní členové týmu letí. Čím jste si zasloužil namáhavější cestu autem?

Budu ho tam potřebovat na soustředění. Jedeme do místa mezi La Clusaz a Davosem, bez něj to nejde.

Reklama

Související témata: