Hlavní obsah

Daňové poplatníky vyjde liberecké MS už na dvě miliardy korun

LIBEREC

Daňové poplatníky přijde mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci na dvě miliardy korun. Státní dotace po středečním rozhodnutí vlády vzrostla na 1,45 miliardy korun a je tedy o 150 miliónů vyšší, než byl původní předpoklad. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Dalších 400 miliónů přidal Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj.

Článek

Když v roce 2004 Liberec získal právo uspořádat šampionát, hovořil tehdejší šéf organizačního výboru Roman Kumpošt o státní dotaci na infrastrukturu ve výši 1,3 miliardy korun. Počítal s tím, že 300 miliónů na samotné uspořádání organizátoři pokryjí jednak z dotace od Mezinárodní lyžařské federace (FIS), a jednak z vlastních zdrojů.

Kumpošt byl loni v létě odvolán, kritici z MŠMT mu vyčítali chyby při nakládání s dotacemi. V té době měl organizační výbor slíbeno ještě 750 miliónů korun, Kateřina Neumannová však dostala ze státní pokladny ještě o 150 miliónů víc.

Část těchto prostředků padne na samotnou organizaci šampionátu, s čímž se původně nepočítalo. Dvě stě miliónů korun měla přinést dotace od FIS, ale ta se vlivem silnější koruny zmenšila na 180 miliónů. Z plánovaných 120 miliónů ze vstupného zatím organizační výbor získal jen asi 20 miliónů a také sponzoři nenaplnili pokladnu tak, jak se předpokládalo.

Svou roli sehrála i světová finanční krize

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) středeční rozhodnutí vlády označil za vynucený krok. Kabinet měl podle něj jen dvě možnosti - dostát reputaci České republiky a nezbytné výdaje uhradit, nebo riskovat obrovskou světovou ostudu a znehodnotit peníze, vynaložené dosud na mistrovství světa. Kalousek osobně nesouhlasí s rozhodnutím pořádat mistrovství světa v Liberci, o němž rozhodla předchozí vláda.

Mluvčí MŠMT Ondřej Gabriel řekl, že vláda musela přidat pořadatelům peníze i kvůli světové finanční krizi. Velké firmy prý sice neztratily o šampionát zájem, ale nemohou vložit do reklamy tolik peněz, kolik předpokládaly. "Krize se promítla do prodeje vysílacích práv i do jednání s dodavatelskými firmami," dodal Gabriel.

Celkový rozpočet může být až 2,5 miliardy

Nejnovějších 189 miliónů korun od vlády poslouží na výstavbu zázemí pro diváky, na ubytování a na řešení dopravní situace při mistrovství světa. Za více než 100 miliónů korun se postaví montované tribuny, WC a prodejní stánky do areálů na Ještědu a ve Vesci. Zaplatí se z nich rovněž služby a infrastruktura pro televizní štáby, rozšíří se informační systémy.

Dalších asi 70 miliónů korun využijí pořadatelé na ubytování pro závodníky, představitele FIS či novináře. Asi 13 miliónů korun dají na pronájem automobilů a autobusů, na dopravní značení a na zajištění průjezdnosti na silnicích v Liberci a okolí v době konání mistrovství.

Celkový rozpočet šampionátu, který se uskuteční od 18. února do 1. března, se může přiblížit 2,5 miliardám korun.

Reklama

Související témata: