Hlavní obsah

Pešek vymění motorku za běžky, zkusí Jizerskou padesátku

PRAHA

Na podle všeho nejnabitější startovní listině v historii Jizerské padesátky nebude při druhém lednovém víkendu opět chybět řada osobností ze všech sfér veřejného života. Vedle známého kardiochirurga Jana Pirka či architekta a herce Davida Vávry obuje běžky i český motocyklista Lukáš Pešek, pro nějž bude 42. ročník tradičního závodu zpestřením fyzické přípravy na novou sezónu mistrovství světa silničních motocyklů.

Článek

„K běžeckému lyžování mám kladný vztah – stejně jako téměř ke každému sportu. Proto jsem se rozhodl, že si zimní přípravu zpestřím a vyzkouším něco zcela nového,“ vysvětlil Pešek.

Před závodem nehodlá třiadvacetiletý závodník ponechat nic náhodě. „Když jsem byl poprvé na běžkách, zapomněl jsem si doma rukavice a pořádně jsem vymrznul. V Bedřichově si dám pozor, abych měl na startu opravdu všechno,“ dodal čtvrtý muž loňského ročníku MS, kdy ještě závodil v nejslabší kubatuře do 125 ccm. Letos přestoupil o třídu výš a v konečném účtování skončil patnáctý.

Padne hranice pěti tisíc startujících?

Zatím vše nasvědčuje tomu, že se na začátku příštího roku sejde na startu Jizerky rekordní počet závodníků z řad profesionálních „laufařů“, kteří budou bojovat o prize money v celkové výši 21 tisíc eur a body do seriálu dálkových běhů Worldloppet, i amatérských běžců. Organizátoři necelý měsíc před startem registrovali o tři sta závodníků více než v loňském roce.

Loni se počet startujících nakonec zastavil na čísle 4682 závodníků, letos je pravděpodobné, že padne magická hranice pěti tisíc účastníků. U historického okamžiku nebudou chybět ani slavná jména: na start se opět chystá legendární Björn Dählie či jeho norští krajané Frode Estil a Thomas Alsgaard.

Reklama