Hlavní obsah

Lyžařskou exhibici v Karlových Varech vyhráli Rakušané

KARLOVY VARY

Rakouští lyžaři vyhráli druhý ročník vánoční městské exhibice Carlsbad Ski Sprint ve sprintu volnou technikou. Druzí byli v Karlových Varech před zraky přibližně 5000 diváků slovenští reprezentanti a třetí Němci. Čeští běžci se do finále A neprobojovali.

Foto: Jan Sokol

Běžec na lyžích Martin Koukal (vlevo) a biatlonista Michal Šlesingr při lyžařské exhibici v Karlových Varech.

Článek

Za Česko startovalo ve třech týmech šest závodníků, jedničkou byl Martin Koukal. Právě exmistr světa v běhu na 50 km prohrál rozhodující souboj o postup do finále A se Slováky.

Koukala, který ve Varech startoval podruhé, neúčast ve velkém finále mrzela. "Je to škoda, ale závody byly spravedlivé. Náročná trať byla stejná pro všechny. Teď už se soustředíme v přípravě na mistrovství světa v Liberci," řekl novinářům Koukal.

Původně ohlášený Aleš Razým, který nedávno obsadil jedenácté místo ve sprintu na Světovém poháru v Davosu, v Karlových Varech nakonec nestartoval. Nedorazili ani ruští lyžaři.

Novinkou bylo složení tří závodníků, kteří se vydávali na trať. V bězích startovali vždy dva členové jednoho z národních týmů, doplnění závodníkem z jiného družstva.

Mezi smolaře dne se zařadil biatlonista Michal Šlesinger, který hned ve své první rozjížďce upadl a skončil na třetím místě. Chuť si spravil ve vloženém závodu s Koukalem, kterého porazil.

Do finále postavily týmy své nejsilnější lyžaře. Za vítězné Rakušany běžel Markus Bader, slovenské barvy hájil Michal Malák a za Němce startoval Oliver Wünsch.

Pořadatelé navezli den před závodem do Karlových Varů přes 1300 kubíků sněhu z Abertam. Počasí jim přálo a spolu se závody přišlo ochlazení. Trať na pěší zóně v centru města T. G. Masaryka pokryla vrstva sněhu vysoká zhruba 30 centimetrů, kterou upravila rolba přivezená z Božího Daru. "Trať neumožnila příliš taktizování. Závodníci museli jet naplno od prvních metrů," poznamenal Martin Müller z organizačního týmu.

Reklama

Související témata: