Hlavní obsah

Češi v prologu Tour de Ski propadli, nejlepší byl nemocný Bauer

OBERHOF

Běžec na lyžích Lukáš Bauer zahájil obhajobu vítězství v Tour de Ski 31. místem v prologu v německém Oberhofu. Úvodní závod na 3,7 km volnou technikou vyhrál suverénně Němec Axel Teichmann a získal do průběžného pořadí bonifikaci 15 sekund. V čele Tour de Ski má náskok 13 sekund na Švýcara Daria Colognu, třetí je Nor Petter Northug.

Článek

Obhájce celkového prvenství a král minulé sezóny Bauer ještě ráno před startem dnešního závodu kvůli zdravotním potížím zvažoval, zda vůbec do Tour nastoupí. Jednatřicetiletého lyžaře trápily průdušky. "Hned v cíli jsem věděl, že je to špatný s odstupem na prvního. Ale na třetího mi chybí jen třináct vteřin, což nemusí být problém," řekl českým novinářům Bauer, jenž v součtu s bonifikacemi ztrácí na vedoucího Teichmanna 41 sekund. O další dvě vteřiny zpět je 34. Milan Šperl, další čeští reprezentanti Aleš Razým a Jiří Magál skončili v páté desítce.

Na zdravotní problémy se Bauer vymlouvat nehodlal. "Větší podíl bude asi ve výkonnosti. Prostě mi to nesedlo, ten krátký okruh není moje parketa. Ano, chtěl jsem být výrazně lepší, na druhou stranu silnější stránka by měla přijít na klasické patnáctce. Chci se posunout, uvidíme v té skrumáži," dodal obhájce prvenství.

Zklamaný Petrásek 

Trenéra Miroslava Petráska výkony jeho svěřenců zklamaly. "Myslel jsem, že bychom mohli být do patnácti. Jedenatřicáté místo je pro nás určitě špatně," řekl novinářům. "Přes noc se Lukášův stav změnil k lepšímu. Kdyby býval nemohl odstartovat, nestartoval by. Nastoupili jsme a potom už žádná výmluva neexistuje. Mysleli jsme, že pojedeme dobře, a nejeli jsme," prohlásil.

Teichmannovo prvenství Petrásek očekával. "V Davosu jezdil ve velké pohodě, myslel jsem si, že tady doma bude řádit. Ale okolo Sommerfeldta, se kterým jezdil těžké tréninky ještě před pár dny, se měl Lukáš pohybovat. Tam někde okolo patnáctky. To bych byl spokojen," doplnil trenér českých běžců.

Teichmann uspěl především díky drtivému závěru. Na mezičasu po 1300 metrech figuroval na 14. příčce, ve zbylé části najel na ostatní soupeře více než deset sekund.

"Dobře jsem si rozvrhl síly a na konci jsem za to mohl pořádně vzít," pochvaloval si Teichmann. Vítěze Světového poháru z roku 2005 prý patřičně nabudilo předchozí vítězství krajanky Claudie Nystadové. "Díky tomu jsem se v té hlasité kulise už při rozjíždění dostal do varu," prohlásil.

V neděli absolvují lyžaři v Oberhofu stíhací závod na 15 km klasickou technikou, pak se peloton Tour přesune k pondělnímu sprintu do Prahy.

TOUR DE SKI 2008
Oberhof - prolog 3,7 km volnou technikou
1. Teichmann (Něm.) 7:11,8, 2. Cologna (Švýc.) -8,2, 4. Northug (Nor.) -13,0, 4. Rehemaa (Est.) -13,3, 5. Kershaw (Kan.) -13,8, 6. Reichelt (Něm.) -14,9, 7. Hellner (Švéd.) -15,0, 8. Ročev (Rus.) -15,1, 9. Grey (Kan.) -15,4, 10. Vittoz (Fr.) -16,6, ...31. Bauer -26,6, 34. Šperl -28,4, 44. Razým -32,2, 50. Magál (všichni ČR) -35,6.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články