Hlavní obsah

Jizerskou padesátku by ohrozilo už jen výrazné oteplení

PRAHA

Díky mrazivému počasí v posledních dnech mohou organizátoři Jizerské padesátky zasněžovat stadion v Bedřichově, takže je takřka jisté, že se 42. ročník tradičního závodu v neděli 11. ledna poběží. Na hřebenech Jizerských hor je aktuálně dostatek přírodního sněhu.

Článek

"Jsme připraveni na různé scénáře," uvedl v tiskové zprávě organizačního výboru Martin Pešta. "Konečně se umoudřilo počasí a výrazně se ochladilo. Mohla se tak rozjet děla, která pomáhají připravit sníh na stadionu pro start závodu. Navíc očekáváme sněhové přeháňky a s předpovědí počasí do začátku závodu to vůbec vypadá velmi dobře."

I kdyby počasí nakonec závodu nepřálo, pořadatelé jsou připraveni na různé varianty. Plán B hovoří o startu na původním místě s tím, že by závodníci nasadili lyže až ve vyšších polohách. Podobný scénář by nebyl na Jizerské padesátce novinkou, podobně už se startovalo i v minulosti, kdy pořadatelům nepřálo počasí.

Podle další varianty by se start závodu posunul do vyšších poloh a trať by se zkrátila. Ani to by nebylo poprvé. "Naší prioritou je uskutečnit kvalitní závod za vhodných podmínek pro závodníky," zdůraznil Pešta. "Ale letos se závod rozhodně uskuteční, pokud tedy nepřijde jaro už na začátku ledna," dodal.

Jizerská padesátka musela být ve své historii zrušena již několikrát, naposledy před dvěma lety, kdy výrazně teplé počasí a déšť znehodnotily celou trasu Jizerské magistrály. Tam v současné době leží 50 až 80 cm sněhu různé kvality. Upravena je většina tras.

Reklama