Hlavní obsah

Další spor na lyžařském svazu: funkcionáři skokanům neustoupili

PRAHA

Vedle bojů o metry a body na můstku se čeští skokani na lyžích před Turné čtyř můstků, jedním z vrcholů sezóny, pustili i do bitvy s činovníky – o možnost přilepšit si umístěním reklam vlastních sponzorů na výzbroj. Neuspěli. Do prvního dílu Turné v Oberstdorfu navíc všichni nastoupili pod hrozbou vyřazení z týmu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Roman Koudelka musel před Truné oranžovou helmu odložit.

Článek

V otevřeném dopise reprezentanti upozorňovali na údajné nesrovnalosti ve vlastnictví reklamních ploch a jejich využití. Šlo zejména o místa na lyžích. „Z tohoto důvodu také budeme po zbytek sezóny využívat ploch pro osobní účely,“ oznámili Janda, Koudelka a spol. v dopisu. Skokani odkazovali na to, že lyže jsou jejich vlastnictvím, přímo je vybavují příslušní výrobci.

Leč narazili na tvrdý odpor šéfa úseku Leoše Škody. „Nic takového není možné. Absolvoval jsem hodně rozhovorů, kolem skokanů se zase pohybuje spousta pseudomanažerů, závodníci jsou jejich rukojmími. Nic se ale měnit nebude,“ tvrdil Škoda včera odpoledne před startem kvalifikace prvního dílu Turné.

Škoda: Kdo to poruší, nebude startovat

Podle něj skokanská valná hromada rozhodla v minulosti o těchto záležitostech jednoznačně: využití ploch náleží jen úseku. „A platí jasně: Kdo to poruší, nestartuje,“ pohrozil Škoda. „Zápisy z valných hromad jsou, co se týče tohoto tématu, jasné, můžeme se k tomu ale samozřejmě v budoucnu vrátit,“ sdělil Škoda. „Až se to odhlasuje jinak, může se to měnit. Příští valná hromada je v květnu,“ pokračoval.

Skokani v dopise upozorňovali, že úsek nevyužívá veškerou plochu, která mu je určena. I proto žádali, aby i oni měli možnost uplatnit své vlastní partnery. Případně navrhovali možnost, že by plochy na lyžích úseku odprodali a pomohli si k dalším financím.

Škoda veškeré návrhy z dopisu odmítl. Podle něj je zajištění skokanů úsekem dostatečné. „Když jim to bude skákat, přijdou si na peníze, na jaké třeba traktorista dělá dvacet let. Ale nikoho se nechci dotknout, ani traktoristů.“

Koudelku čeká trest

Do Turné nastoupili všichni čtyři předpokládaní čeští aktéři. I Koudelka, který usiloval o možnost startovat s helmou v jiných barvách, než jsou ty patřící jednomu z hlavních partnerů úseku. „Šlo o skrytou reklamu jiné firmy, bude skákat v původním vybavení. Koneckonců i výrobce by v případě nějakého pádu a zranění závodníka dal od upravené přilby a následků pádu ruce pryč. Nehledě na to, že bychom takovým jednáním mohli o generálního partnera přijít,“ argumentoval Škoda.

Koudelka v oranžové helmě v barvách svého osobního sponzora zahájil sezónu a chtěl se v ní představit i na Turné. To však vedení úseku zarazilo. „Zastavil jsem kluky cestou do Oberstdorfu. Pokud by Roman v téhle helmě skákal, nezaplatil by sankce do smrti,“ prohlásil Škoda. I tak ale čeká devatenáctiletého skokana disciplinární řízení. „Porušil reprezentační smlouvu a svazová disciplinární komise bude jednat o jeho potrestání,“ dodal šéf skokanského úseku.

Reklama

Související témata: