Hlavní obsah

Bauer cítí šanci v brutálním kopci

Dlouhá pouť směřuje k závěru. Síly docházejí. Ale je tu víkendový finiš, s ním i stoupání Alpe Cermis. „Jestli si diváci z Tour de Ski něco dlouho pamatují, pak je to právě výstup do sjezdovky,“ shodují se lyžaři, které závěrečné brutální převýšení 400 metrů čeká v nedělním pozdním odpoledni.

Článek

A pak bude jasno, kdo dostane 400 bodů do Světového poháru a nejvíc z dotace téměř 16 miliónů korun. Uhájí vedení všestranný král ročníku Cologna? Za ním jsou Rus Ročev, Norové Rönning a Northug i Němec Teichmann. Nebo kolem soupeřů proklouzne oživlý Bauer a obhájí prvenství? Z 15. místa ztrácí dvě minuty. „Do pětky to bude super, do desítky slušné a zároveň dobrá zpráva pro mistrovství světa,“ připomíná Bauer stále, že v sezóně je pro něj bodem číslo jedna šampionát v Liberci.

Už v sobotu může ze ztráty ubrat v dvacetikilometrovém závodě s hromadným startem. I bonusové sekundy z prémií mu mohou pomoci. A závěrečný čtyřkilometrový stoupák po rovinatém rozjezdu stíhačky, do níž se bude startovat podle aktuálního pořadí? „Všechno se v něm ještě může překopat,“ míní Bauer. Právě v těžkém konci má šanci. Loni v něm navýšil konečný náskok na druhého na skoro tři minuty.

Jedinečný výstup, místy s třicetiprocentním sklonem, některé děsí. „Je to obrácená sjezdovka, zkuste si to,“ nabádá Aleš Razým, sprinterský specialista. Pokud chce zachovat platnost lichotivých umístění v nejkratších závodech Tour, musí dojet. „Ostatní si zazávodí, já to dojdu,“ říká před víkendovou porcí.

<tbody><tr class="invert"><td>Víkendový program Tour de Ski: </td></tr><tr class="highlight"><td>Sobota: </td></tr><tr><td>12.00 h: ženy 10 km klasicky, 15.30 h: muži 20 km klasicky (oboje hromadný start). </td></tr><tr class="highlight"><td>Neděle: </td></tr><tr><td>13.00 h: ženy 9 km volně, muži 10 km volně (vše na Eurosportu).</td></tr></tbody>

Reklama