Hlavní obsah

V Liberci si mnou ruce, běžecký areál ve Vesci je zasypán sněhem

PRAHA

Zatímco silničáři nad přívalem sněhu a mrazivým počasím lomí rukama, organizátoři libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování neskrývají spokojenost. Areály pro únorový šampionát jsou šest týdnů před slavnostním zahájením doslova zasypány sněhem, jen v ostře sledovaném běžeckém areálu ve Vesci pořadatelé nastříkali 70 tisíc kubických metrů bílé pokrývky a další díl sněhu dodala sama příroda.

Článek

Děla ve Vesci se rozeběhla s příchodem mrazů po Vánocích. „Od 26. prosince jelo všech osmadvacet děl a jen o pár dní později jsme měli dostačující množství sněhu na osmdesát procent tratě,“ uvedla pro Sport.cz a Právo prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová před týdnem při Pražské lyži. Díky pokračujícímu mrazivému počasí a přírodní sněhové nadílce je tak nyní ve Vesci takřka dvojnásobek požadovaného množství, pořadatelé potřebují minimálně 40 tisíc kubíků sněhu.

Výroba bílého zlata v kritizovaném areálu, který leží v pouhých 400 metrech nad mořem, nicméně neustává. „Děláme další zásoby, zasněžování stále běží,“ uvedl pro Sport.cz tiskový mluvčí libereckého mistrovství Zdeněk Soudný. Sníh leží zčásti na tratích, část je deponována na hromadách. „Máme připravenou pokrývku o tloušťce od 70 do 120 centimetrů. Zítra v poledne vyjedou na okruhy rolby a začnou s kompletací tratě,“ doplnil Soudný. Rolbaři připraví okruh v délce 2,5 kilometru, od 14. ledna má na veseckých tratích naplánované soustředění kompletní česká reprezentace.

Připraven krizový plán s kapalným dusíkem 

Pořadatelé moc dobře vědí, jak snadno se může lednová idylka vinou rozmarů počasí změnit v noční můru (viz snímek z loňského roku níže). Za současné situace ale věří, že tratě neohrozí ani případné oteplení. „Narozdíl od loňského roku je půda promrzlá a sníh tak vydrží mnohem déle. Tím, že bude ležet delší dobu na trati, navíc takzvaně uzraje, což opět zlepší jeho odolnost při teplejším počasí,“ vysvětlil Soudný. Další zásoby sněhu mají pořadatelé připravené v Jizerských horách a Krkonoších ve výše položených partiích. „V Albrechticích a v Bedřichově je dohromady asi 20 tisíc kubíků. Dalších deset tisíc máme na parkovištích na Mísečkách,“ upřesnil mluvčí šampionátu.

Areál ve Vesci loni v únoru před závody Světového poháru.foto: ČTK/Radek Petrášek

Podobně jako při Pražské lyži je navíc připraveno pro případ krizového scénáře řešení s výrobou sněhu pomocí tekutého dusíku. Na 650 metrů dlouhý okruh pro Pražskou lyži potřebovali pořadatelé 1800 kubíků sněhu a pomocí nákladné technologie připravili asi 60 procent požadovaného množství. „Připravit trať pro sprint je o něčem jiném, ve Vesci potřebujeme sněhu mnohonásobně víc. Finančně je to velice náročná záležitost a pro Liberec je to opravdu krizová varianta, až ta poslední v řadě. S firmou, která se touto technologií zabývá, jsme ale v kontaktu a jednáme o podmínkách případné spolupráce,“ přiznala Neumannová.

Jaký vývoj předpovídají meteorologové? Odpovídá Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress...
"Podle meteorologických modelů známe předpověď počasí jen do 25. ledna. Podle klimatologických modelů to ale vypadá, že i v únoru by mělo mrznout a od 500 metrů nad mořem by měly být ideální podmínky pro umělé zasněžování. Očekáváme ale také inverzní oblačnost, která umožní zasněžovat i v nižších polohách. Pokud pořadatelé připraví vrstvu sněhu alespoň 80 cm, pak ale nebude velký problém ani případné oteplení. Pohromou by byly teploty vyšší než 6 stupňů a vydatný déšť. Takových případů ale historie příliš nepamatuje."

Zcela bez problémů probíhají přípravy ve skokanském areálu na Ještědu, na tým Neumannové ale nicméně nečeká poklidný finiš. „Práce je ještě relativně dost, ale víceméně jedeme podle plánu. Dobíhají drobná výběrová řízení na dodavatele služeb. Jedna z naposledy uzavřených věcí byl například catering celého mistrovství nebo podepsání smlouvy s dodavatelem ručníků na koleje,“ přiblížila olympijská vítězka z Turína s úsměvem „starosti všedního dne“. Ke kompromisu míří jednání s majitelem marketingových práv na šampionát. „Dá se říct, že jsme na většině věcí domluveni,“ doplnila Neumannová.

Světový šampionát v klasickém lyžování odstartuje v Liberci 18. února a vyvrcholí 1. března.

Reklama

Související témata: