Hlavní obsah

Skikrosař Kraus vyhrál ve Flaine poprvé v sezóně závod SP

FLAINE

Český skikrosař Tomáš Kraus ve středu ve francouzském Flaine vyhrál poprvé v předolympijské sezóně závod Světového poháru. Obhájce celkového triumfu zvítězil suverénně ve všech čtyřech vyřazovacích jízdách a posunul se na průběžnou druhou příčku.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Kraus v předchozích dvou závodech nepostoupil do finálové čtyřky a po následných výhrách v takzvaném malém finále obsadil shodně pátou pozici. V třetím dílu seriálu se tedy dočkal prvního letošního umístění na stupních vítězů ve francouzském středisku, v němž triumfoval i loni.

"A to ještě bylo málo času na trénink, protože ty závody posunuli o jeden den a nebyla připravená trať," řekl v rozhovoru pro ČTK Kraus. "Říkal jsem, že by to chtělo do toho finále konečně prošťouchnout, takže jsem moc rád, že to vyšlo. Dneska mi všechno sedlo," prohlásil.

Dvojnásobný mistr světa a trojnásobný vítěz SP Kraus začal závod ve Flaine čtvrtým místem v úterní kvalifikaci. Dnes postupoval vyřazovacím pavoukem bez zaváhání a po výhrách v osmifinále, čtvrtfinále a semifinále završil svou pouť i finálovým triumfem.

Kraus získal celkově dvanáctý triumf v SP v kariéře

V něm za sebou Kraus nechal Američana Caseyho Pucketta a Erika Iljanse ze Švédska a dosáhl na 12. vítězství v kariéře. Díky němu se posunul na druhé místo pořadí Světového poháru o 16 bodů za vedoucího Andrease Matta z Rakouska.

"Díky kvalifikaci jsem měl dobrou pozici, mohli jsem si pokaždé vybrat dráhu," řekl skikrosař. Na trati byly dvě obtížné zatáčky. "Bylo to padesát na padesát, jestli to člověk zvládne, nebo ne. Mně to naštěstí vždy vyšlo," popisoval. Nehodlal riskovat, ale jet tak, aby ho nikdo nepředstihl. "Na to riziko pár soupeřů doplatilo," prohlásil Kraus.

Vrátil se do starých kolejí, loni totiž vyhrál takřka všechno. "Soupeři říkali, že jsem zpátky," konstatoval. On sám si prý alespoň zase zvedl sebevědomí před třítýdenním americkým pobytem, během nějž ho čekají závody v Lake Placid a také v Cypress Mountains, kde se pojede za rok olympiáda.

Před Krausem je nyní dlouhá cesta do USA

Na dlouhou cestu se vydal už krátce po pohárovém triumfu. Stráví třináct hodin v autě do Drážďan na letiště, potom dvanáct hodin v letadle do zámoří. "A pak ještě pět hodin v autě. A prý tam je minus 35 stupňů," podotkl. "Ale musím tam potrénovat," dodal.

Další čeští zástupci mezi nejlepších dvaatřicet z kvalifikace nepostoupili. Nejblíže byl osmý muž ze sobotního závodu v Les Contamines Zdeněk Šafář, jenž obsadil 41. pozici. Na šestém místě skončil bývalý český reprezentant Stanley Hayer, jenž nyní závodí za svou rodnou Kanadu.

Mezi ženami zvítězila domácí Ophelie Davidová a vede i celkově.

Světový pohár ve skikrosu ve Flaine:
Muži: 1. Kraus (ČR), 2. Puckett (USA), 3. Iljans (Švéd.), 4. Grönvold (Nor.), 5. Pellinen (Fin.), 6. Hayer (Kan.), ...41. Šafář, 58. Jan Kopřiva, 62. Kučera, 66. Čermák, 72. Jakub Kopřiva (všichni ČR).
Průběžné pořadí SP (po 3 z 10 závodů): 1. Matt (Rak.) 206, 2. Kraus 190, 3. Puckett 144, ...19. Šafář 41.
Ženy: 1. Davidová (Fr.), 2. McIvorová (Kan.), 3. Huttaryová (Rak.), 4. Boulangeatová (Fr.), 5. Serwaová (Kan.), 6. Gutensohnová (Rak.), ...38. Baierová (ČR).
Průběžné pořadí SP (po 3 z 10 závodů): 1. Davidová 230, 2. Berntsenová (Nor.) 181, 3. Gutensohnová 160.

Reklama