Hlavní obsah

Při MS v Liberci bude záchytka i infekční oddělení

LIBEREC

Při mistrovství světa v klasickém lyžování bude v liberecké krajské nemocnici nouzová záchytná stanice, která ve městě v současné době chybí. Počítá se tam i s infekčním oddělením. Ve středu to řekla mluvčí nemocnice Alexandra Kittnerová.

Článek

Mistrovství světa v Liberci se koná od 18. února do 1. března. "Na poskytování nadstandardních služeb jsme se s nemocnicí domluvili minulý týden," konstatovala manažerka šampionátu pro zdravotnictví Lenka Halamová.

Záchytka a infekční oddělení nejsou v současné době ani v Liberci, ani v celém Libereckém kraji. Opilci končí většinou na interním nebo na chirurgickém oddělení, kde však často obtěžují ostatní pacienty a personál s nimi má potíže. "Pro záchytnou stanici poskytneme prostory na takzvaném detoxu na psychiatrickém oddělení," uvedla Kittnerová.

Na mistrovství světa v Liberci očekávají pořadatelé tisíce fanoušků z nedalekého Polska. V poslední době se začalo znovu dařit skokanu na lyžích Adamu Malyszovi a běžkyně Justyna Kowalczyková vyhrála závody Světového poháru v estonském Otepää i v kanadském Vancouveru.

Poláci se rádi posilní alkoholem

Polští příznivci lyžování však patří mezi špičku nejenom při povzbuzování svých hvězd, ale také v pití alkoholu. Například před sedmi lety na mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově několik z nich upadlo do opileckého bezvědomí a musela je oživovat záchranná služba. Mimo jiné dostávali infúze.

V liberecké nemocnici vytvoří rovněž infekční oddělení, kde by se při epidemiích léčili pacienti s nakažlivými nemocemi. V Liberci nyní lékaři pacienty pouze vyšetřují na infekční ambulanci. Lehčí případy hospitalizují na oddělených pokojích se zvláštním režimem, o nemocné se závažnějšími diagnózami se postarají jejich kolegové na infekčních odděleních v sousedních krajích.

Liberecká nemocnice posílí v průběhu šampionátu hlavně úrazovou a interní ambulanci. Pracovní doba pohotovosti se rozšíří ze 17:00 až 22:00 na 7:00 až 22:00. "Plán péče o pacienty při mistrovství světa upřesníme příští týden. Již nyní je ale jasné, že naše zaměstnance čeká velký nápor práce," podotkla Kittnerová.

Reklama