Hlavní obsah

Záhrobská si pro sobotní slalom přeje lepší počasí

Poprvé se ve čtvrtek Šárka Záhrobská svezla na svahu náročné sjezdovky Bellevarde, na níž bude ve Val d'Isere obhajovat titul mistryně světa ve slalomu. Pro sobotní vrchol sezóny si prý ze závodu obřího slalomu nevezme žádné klíčové poznatky. Česká lyžařka si jen přeje, aby bylo lepší počasí než v čtvrtečním prvním kole obřího slalomu, v němž byla nakonec šestnáctá.

Článek

Závod jí pomohl v tom, aby se připravila zejména na fyzicky náročný slalomářský výkon. "Ten kopec bere síly, i když není nijak extrémně dlouhý a jezdí se kolem minuty. Jenže oblouky se nedají jet čistě, jak je to prudký svah. Proto je to obtížné," řekla novinářům. Podobné to podle ní bude v sobotu při slalomu. "Některé branky ledové, některé měkčí, uvidíme. Neřeším to, hlavně aby bylo dobré počasí," uvedla.

Čerstvě čtyřiadvacetiletá Záhrobská stihla oslavit středeční narozeniny v rodinném kruhu, dostala dort a připila si jen lehce, protože vrchol šampionátu ji teprve čeká. Připraví se na něj prý důkladně, nervozita ji zatím nesvazuje. V pátek dopoledne půjde trénovat. "Snad budou dobré podmínky," zopakovala. Odpoledne ji čeká jen lehčí příprava a pak hlavně minimálně osmihodinový spánek.

Náročné svahy Záhrobské přirostly k srdci

Záhrobská nikdy neměla ráda prudké a náročné svahy, až letos jí přirostly k srdci. Čím to je, ale netuší. Dokázalo to i vítězství ve slalomu SP v Aspenu v letošní sezóně. A v obřím slalomu letos nejela lépe než v sobotu. "Teď mi vyhovuje, když jsou branky blízko vedle sebe na prudkém kopci a jdu z oblouku do oblouku. Pak mám z toho lepší pocit. Ale třeba za měsíc přijdu na chuť něčemu jinému," přemítala.

Na slalom má jedny speciální lyže, které půjdou k otci na servis až ráno podle toho, jak ledovatý svah v sobotu bude. "Musí si prohlídnout trať. Když to je ledové, tak musí být hrany maximálně ostré. Když jsou některé brány agresivní, tak se zase musí třeba ztupit špička a pata. Tady na té trati se bude muset zvolit kompromis," uvedla s tím, že materiál může hrát klíčovou roli. "Myslím, že táta už ví, jak má lyže připravit."

Na startu obřího slalomu se objevila i Rakušanka Nicole Hospová, obhájkyně titulu, která se nečekaně rychle zotavila z vážného zranění levého kolena. "Úplně jí to nevyšlo, to zranění se asi projevilo," mínila Záhrobská. Přesto považuje Hospovou za velkou soupeřku pro slalom. "Ale bude to mít těžké, protože trať je velmi náročná, takže jezdit na ní naplno po zranění je obtížné," dodala.

Reklama