Hlavní obsah

Skokan Hájek chce v Planici na bednu a přemýšlí i o rekordu

PRAHA

Obrozená kariéra skokana na lyžích Antonína Hájka může nabrat další rozměr. Po předloňské autonehodě se harrachovský skokan dostal do formy, skončil sedmý na olympiádě ve Vancouveru a nyní myslí vysoko na mistrovství světa v letech.

Foto: Heinz-Peter Bader , Reuters

Antonín Hájek

Článek

Do slovinské Planice dnes odjíždí jako jeden z favoritů. "Forma je tam, kde by měla být a kde jsem ji chtěl před šampionátem mít," řekl Hájek. Co tím skokan myslel? "Sám i s týmem chci být do šestého místa, a když to půjde, tak do poslední chvíle bojovat o nejpřednější příčky. A jako třešnička by byl pěkný český rekord."

Hájek se nebojí mluvit odvážně. Ví, že je rozeným letcem. Vždyť v Harrachově kouká na mamutí můstek z okna domu rodičů. A od svých skokanských začátků cítil, že mu dlouhé skoky vyhovují víc. "Pokaždé, když se šlo na větší můstky, tak jsem skákal víc a postupně bylo jasný, že mi lety vyhovují," uvedl Hájek.

Ve vzduchu má cit, jeho styl je založený na technice, díky které umí skok v letové fázi natáhnout. "Důležitá je hlava. Kdo si nevěří a má strach, tak ztrácí. Ale já si na letech věřím a vím, že poletím daleko," dodal.

Poprvé letěl v šestnácti letech v norském Vikersundu a hned přistál skoro na značce 180 metrů. Od roku 2008 je českým rekordmanem. V soutěži družstev v Planici doletěl na 219 metrů a pak říkal, že se cítil jako pták. "To byla nadsázka, ale určitě ve spodní fázi, když to člověka nejvíc nabírá, tak je to pěkný pocit," řekl dnes.

Málem přišel o život

Letošní sezona je ve znamení Hájkova velkého návratu. Předloni, pár týdnů po leteckém rekordu, měl totiž vážnou autonehodu a málem přišel o život. Až letos v lednu se vrátil do národního týmu a sedmým místem na velkém můstku byl nejlepším českým skokanem na olympiádě.

Nyní je prý na čase posunout český rekord. "Tak dvě stě třicet," uvažoval před olympiádou, kam až by mohl doletět. Záležet bude na počasí, na tom, jak bude připravený můstek. "Ale přes dvě stě dvacet, dvacet pět bych chtěl. Prostě dál, než je to teď," doplnil.

Po olympiádě ve Vancouveru se mu moc nedařilo, v Lahti dvakrát nepostoupil do druhého kola. "Byl jsem unavený, protože jsme přijeli z Kanady pozdě, ale teď už je vše v pořádku," řekl před Planicí. Návrat formy ukázal nedělním osmým místem na Světovém poháru v Oslu. "Určitě to byla vzpruha před mistrovstvím," dodal třiadvacetiletý skokan.

Fandit do Planice mu přijede přítelkyně, rodiče a harrachovští fanoušci. "Atmosféra bude skvělá a já doufám, že se mi to povede," přál si Hájek. Třeba mu pomůže i nová kombinéza. Bude zlatá, stejně jako jeho dozlatova obarvené vlasy. "Takže by to k sobě mohlo sedět. Zlatá kombinéza, hlava a..." nevyslovil nahlas myšlenky na zlatou medaili.

Reklama