Hlavní obsah

Lékaři začali probouzet těžce zraněného lyžaře Gruggera z komatu

INNSBRUCK

Lékaři v innsbrucké nemocnici začali probouzet vážně zraněného rakouského lyžaře Hanse Gruggera z umělého spánku. Podle úterního prohlášení Rakouského lyžařského svazu potrvá tato fáze několik dnů, bude probíhat v přítomnosti příbuzných a až to stav sportovcova vědomí dovolí, budou moci specialisté zahájit podrobnější neurologická vyšetření. Zjistí při nich, zda se pacient může hýbat, zda mu fungují reflexy případně zda může mluvit.

Foto: Calle Toernstroem , Reuters

Záchranáři odvážejí těžce zraněného Hanse Gruggera ze sjezdovky.

Článek

Grugger utrpěl při pádu ve čtvrtečním tréninku na obávané sjezdovce Streif v Kitzbühelu těžké zranění hlavy, zlomeniny žeber a má propíchnuté plíce. Devětadvacetiletý vítěz čtyř závodů Světového poháru se ještě v den neštěstí podrobil operaci a po pětihodinovém zákroku byl udržován v umělém komatu. Podle lékařů byl jeho stav celých pět dnů stabilní, mozkový tlak se držel v normě a uspokojivé výsledky přinesly i obrázky z počítačové tomografie.

"Všechna vyšetření ukázala, že lze pacienta vystavit stresu a začít s probouzecí fází. Spočívá to v tom, že mu budeme snižovat dávky narkotik," uvedla ředitelka kliniky Alexandra Koflerová na tiskové konferenci. Podle ní může probouzení trvat den, ale i čtyři. "Mohou v této fázi nastat komplikace. Stále nelze vyloučit, že při takovém druhu zranění může být v ohrožení život. V současnosti tomu ale zdaleka tak není," dodala.

Reklama