Hlavní obsah

Bauera čekají týdny bez závodů. Není to příjemné, ale ani Norové nezávodí, říká

Václav ProcházkaPrávo

Trénink, trénink a zase trénink čeká Lukáše Bauera. Skoro šest týdnů bez jediné ostré bitvy. Laik se možná podiví. Vždyť zima je v plném proudu. „Nenadchne to, ale ani si s tím nelámu hlavu, je to tak dané,“ říká lyžař k závodnickému půstu. Až nezvykle dlouhému. Ale plány jsou jasné...

Foto: Milan Malíček, Právo

Lukáše Bauera čekají týdny bez závodů

Článek

Schnalstal, Harrachov, Boží Dar, švédský sníh. To je rozpis štací před vrcholem zimy – šampionátem v Oslu. Bauera čeká už jen ta poslední. Vyráží o víkendu s týmem i trenérem Miroslavem Petráskem. Pouze zdravotní trable mu poněkud narušily rozvrh dění v sezóně. Prodloužily jeho závodní pauzu, též mu vzaly start v oblíbeném závodě.

„Nechtěli jsme riskovat,“ vrací se Bauer do poloviny ledna, kdy kvůli nachlazení vzdal cestu na Světový pohár v estonském Otepää, kde zpravidla vítězil. Předtím po zápřahu na Tour vynechal libereckou sprinterskou zastávku a o tomto víkendu také Rybinsk. „Do Ruska ale nevyrazí ze špičky skoro nikdo. A nebýt nachlazení, byla by závodní pauza jen čtyřtýdenní,“ připomíná trenér Miroslav Petrásek.

Zvládne to, je zkušený, říká kouč

Devátý leden a devatenáctý únor – to jsou data ohraničující Bauerovu závodní pauzu. Na jedné straně konec Tour, kde vyválčil 3. místo, na druhé klasická patnáctka v Drammenu, test před MS. „Loni před olympiádou jsem taky měl dlouhou přestávku, před šampionátem v Liberci též, to jsem nejel ani svěťák před mistrovstvím, a pak to vyšlo,“ vybavuje si třiatřicetiletý matador. Ale půst trval jen necelý měsíc. Letos je zvlášť dlouhý.

„Lukáš to zvládne, je zkušený, je ale těžké ho přesvědčovat, že jezdí dobře. Nejsme atleti, kteří si odběhnou čtyři sta metrů nebo skočí do výšky a vědí, jak na tom jsou. Léčitelem nejistoty je svěťák,“ dobře ví Petrásek.

„Ale nějaká šance na poměření je, v rámci týmu si kontrolní test dáme,“ předpokládá Bauer. Nemyslí, že by pro něj bylo významným plusem větší nažhavení do závodů po dlouhé pauze. Během ní už má za sebou alpské výšiny i zastávku v Harrachově.

„Měl jsem tam teď Míru Petráska jen pro sebe, pilovali jsme klasickou techniku, nešla mi jako dřív,“ říká před cestou do Švédska, kde se nevyhne ani objemovému tréninku. „Abych ještě dohnal tu pauzu kvůli nemoci. Do mého hlavního závodu na mistrovství – klasické patnáctky – ale zbývá skoro měsíc, času je dost, i na to hrábnout si až do závodního tempa,“ vzhlíží Bauer už k předmistrovské zastávce SP v Drammenu.

Tam už se sejde celý svět. I domácí Norové, kteří si v těchto dnech zkusili tratě pro MS a vyrazili do Alp. Ani oni nezávodí. „Čekání není příjemné, světlo na konci tunelu je daleko, ale hlavní je trénovat,“ dodává Bauer.

Reklama