Hlavní obsah

Víkendové slalomy na MS jsou českou šancí na medaili

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Vrchol mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu se blíží, víkendové slalomy speciál jsou zároveň pro Česko nadějí na další úspěch po pátém místu Ondřeje Banka v superkombinaci. Šárka Záhrobská slíbila, že bude bojovat o medaili, bez šance na solidní umístění nejsou ani Bank, Krýzl a Filip Trejbal.

Foto: Enrico Schiavi, ČTK/AP

Šárka Záhrobská se chce ve slalomu porvat o nejlepší umístění.

Článek

Záhrobská se skoro dva týdny připravovala v nedalekém Bad Wiessee u jezera Tegernsee a v pátek se poprvé vydala do Ga-Pa na trénink. Na svah Gudiberg, kde se slalom pojede, však organizátoři slalomářky nepustili, aby udrželi svah v dobré kondici kvůli tajícímu sněhu. Záhrobská stihla alespoň v horní části sjezdovky Kandahar pět jízd. "Byl to dnes velmi dobrý trénink, nahoře bylo i hezky," komentovala inverzní ráz počasí.

Přesto byla česká lyžařka ráda, že se na šampionát připravovala jinde. Na svahu se totiž pohybovali muži i ženy a ledová trať se po chvíli hodně rozbila. "Nechtěli jsme jet daleko, je dobře, že jsem si to tady zkusila, ale byl tam přetlak, zatímco v Bad Wiessee byl klid. Jsem ráda, že jsem tady nemusela jezdit trénovat," uvedla Záhrobská.

Ondřej Bank. foto: ČTK/Radek Petrášek

Doufá, že se naplní předpověď počasí, začne mrznout a trať vydrží v sobotu ledová v obou kolech slalomu. Potom by měla šanci i na cenný kov. "Favoritek je ale hodně, není to jednoznačné," řekla. Hlavní adeptkou na titul je přitom Rakušanka Marlies Schildová, jež v této sezoně vyhrála každý slalom, který dokončila. "Ale zatím ten šampionát nepřeje úplně favoritům. Na mistrovství světa se jezdí o medaili, takže i já pojedu na medaili," prohlásila.

Kryštof Krýzl na trati svého životního slalomu na MS.foto: Reuters/Stefano Rellandini

Vedle Schildové bude o cenné kovy bojovat také obhájkyně titulu Němka Maria Rieschová, jež se však potýká s následky nemoci a obří slalom kvůli únavě nedokončila. Silné budou rovněž Finka Tanja Poutiainenová, Švédka Maria Pietiläová-Holmnerová, Francouzka Nastasia Noensová či v této sezoně výborně jezdící Veronika Zuzulová ze Slovenska. Záhrobská je v průběžném hodnocení slalomu Světového poháru osmá.

Filip Trejbal.foto: Reuters/Mike Segar

Mezi muži bude slalom bojem Rakušanů o čtvrtý titul na mistrovství světa v řadě, ale příliš šancí se jim vzhledem ke zraněními zdecimovanému týmu nedává. Favoritem číslo jedna bude Chorvat Ivica Kostelič, první muž Světového poháru, který si v době šampionátu dokonce odskočil domů relaxovat k moři. Potrápit by ho mohli Francouz Jean-Baptiste Grange, Švédové Andre Myhrer a Mattias Hargin, rakouské barvy bude hájit Marcel Hirscher.

Reklama